Direcţiile de Sănătate Publică verifică dacă în România au intrat loturi cu unele mărci de votcă şi rom care conţin metanol, după ce ANSVSA a anunţat că a fost avertizată prin Sistemul de Alertă Rapidă că în Cehia 19 persoane au murit, iar 36 sunt spitalizate după ce au consumat astfel de băuturi.
Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în urmă cu o zi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit o avertizare prin Sistemul de Alertă Rapidă pe subiectul „Metanol în votcă şi rom, origine necunoscută”.
Astfel, direcţiile de sănătate publică din România au primit o alertă de la ANSVSA, iar inspecţia sanitară de stat verifică dacă în ţară există loturi din produsele menţionate în avertizarea respectivă.
Oana Grigore a precizat că în cazul în care vor fi descoperite astfel de produse, se vor face notificări pentru retragerea mărfii de la comercializare.
În judeţul Suceava, de exemplu, Direcţa de Sănătate Publică a anunţat că va interzice de la comercializare aceste produse, dacă sunt identificate în magazine şi recomandă populaţiei să nu cumpere băuturi alcoolice din surse neautorizate.
Cehia a interzis la sfarsitul saptamanii trecute vanzarea bauturilor alcoolice tari, dupa ce numarul de cazuri de otravire cu metanol, unele soldate cu moartea, au crescut, iar Polonia a interizs la randul sau vanzarea de bauturi spirtoase importate din Cehia, relateaza Wall Street Journal in editia online.
Interdictia a intrat in vigoare vineri seara, iar pana duminica ministerul sanatatii ceh a raportat 20 de decese si 36 de persoane in stare critica, de la inceputul lunii septembrie cand a debutat criza alcoolului de proasta calitate.
Astfel, in magazinele, barurile si restaurantele din Cehia nu se mai gasesc decat bere si vin.
Duminica, Polonia a lansat o interdictie de 30 de zile pe vanzarea de alcool importat din Cehia. Pe parcursul acestei masuri, autoritatile vor testa bauturile cehesti pentru a se asigura ca sunt bune pentru consum.
Mai mult, si in Polonia s-au inregistrat deja 5 decese, potrivit AFP.
Autoritatile din Cehia au instituit aceasta masura dupa ce sticle de alcool care pareau legitime, avand insa ub ele metanol, au inceput sa apara in magazine de bauturi alcoolice din mai multe regiuni ale tarii, precum si in Praga. Acest lucru a urmat vanzarilor initiale de alcool toxic in piete in aer liber si chioscuri din nord-estul tarii, unde au aparut primele cazuri de intoxicatie.
Ministrul Santatatii a declarat ca nu stie cat va dura interdictia, insa a recunoscut ca guvernul este ingrijorat de posibila scadere in venituri din taxele pe vanzarea de alcool.
Lista de băuturi suspecte conţine mărcile Lašský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička, potrivit DSP Suceava.
Metanolul este un alcool care se sintetizează prin substituirea în molecula de metan a unui atom de hidrogen cu o grupare – OH (hidroxilică). În natură metanolul poate fi întâlnit în plante ca: bumbacul, brânca-ursului, ierburi sau semințe care conțin uleiuri eterice. Metanolul mai poate fi obținut prin fermentarea siropului produs din sfecla de zahăr. În procesele de fermentare a fructelor se poate forma metanol prin descompunerea pectinelor. Consumul de metanol poate produce intoxicații grave, acesta poate lua naștere prin distilarea fracționată în mod particular a alcoolului. În industria chimică, metanolul servește ca materie primă sau ca furnizor de energie. Recuperarea sa necesită utilizarea unor compuși de o puritate înaltă. Alcoolul poate fi folosit pe post de combustibil, fiind posibilă adăugarea sa la carburanții convenționali sau utilizarea de metanol pur, fără sulf. În celulele de combustie reprezintă un furnizor de hidrogen.
Utilizarile metanolului si a etanolului
Metanolul este folosit ca:
– agent de denaturare pentru alcoolul provenit din cereale
– antigel
– solvent pentru cauciuc si diferite tipuri de lacuri
– sinteza mai multor compusi organici.
Cand ajunge in interorul organismului uman, fie ca este inhalat sau baut, are o serie de caracteristici distructive asupra celulelor din corp. Metanolul este extrem de otravitor. Metanolul se topeste la –97.8 grade Celsius, fierbe la 64.7 grade Celsius si are o gravitate specifica de 0.7915 la 20 de grade Celsius.
Utilizarile etanolului.
Alcoolul etilic, sau etanolul, C2H2OH este un lichid limpede si incolor, cu un gust care lasa o senzatie de arsura si cu un miros specific.
Utilizarile metanolului si a etanolului
Etanolul este tipul de alcool pe care il gasim in urmatoarele bauturi: bere, vin si coniac. Deoarece are un punct scazut de inghet, este folosit in termometre pentru temperaturi de –40 grade Celsius(punctul de inghet al mercurului), si in radiatoarele masinilor sub forma de antigel.
Etanolul in mod normal are concentratia in functie de procesul sau de distilare. Comercial etanolul contine 95% din volumul sau substanta pura iar restul de 5% apa. Pentru a obtine etanol pur de concentratie 100% se folosesc agenti de deshidratare care inlatura cantitatea de apa.
Etanolul are punctul de toprire la –114,1 grade Celsius, fierbe la 78.5 grade Celsius si are o gravitate specifica de 0.789 la temperatura de 20 de grade Celsius. Etanolul a fost fabricat din vremuri stravechi prin fermentarea zaharului din fructe si cereale. Toate bauturile din etanol si mai mult de jumatate din etanolul industrial este obitinut prin acest proces.
Amidonul din cartofi, porumb si alte cereale poate constitui produsul de baza in obtinerea etanolului. Fermentatia acestor enzime, transforma zaharul in etanol si dioxid de carbon. Reactia de fermentare poate fi reprezentata prin urmatorarea ecuatie chimica C6H12O3 – 2C2H5OH + 2CO2, care actula este foarte complexa din cauza culturilor impure de drojdie care produc cantitati variabile si de alte substante ca si ulei, glicerina si o mare varietate de acizi organici.
Lichidul fermentat contine intre 7-12% etanol, care este adus la o concentratie de 95% printr-o serie de procese de distilare. In productia de bauturi cum ar fi whisky si coniacul, sunt adaugate unele impuritati pentru a-I conferi o aroma deosebita. Foarte multa din cantitatea de etanol care nu este folosita in productia de bauturi alcoolive este fabricata sintetic, fie din acetilena, fie din etilena care este produsa din petrol, o mica cantitate de etanol este fabricata din pulpa tanara a lemnului.
Etanolul poate fi oxidat pentru a forma acetilena si pe urma acidul acetic. Acesta poate fi deshidratat pentru a forma eter. Alte produse fabricate din etanol sunt butadine, care sunt utilizate in producerea sintetica a cauciucului, si in fabricarea anestezicelor locale. Etanolul poate fi amestecat cu benzina pentru a forma carburant.
Etanolul este solubil in apa si cu marera majoriate a solventilor organici.Este un solvent excelent pentru multe substante si este folosit in producerea parfumurilor, lacurilor, a celulozei si a explozivilor. Solutiile alcoolice din substantele nonvolatile poarta denumirea de tincturi, iar solutiile volatile poarta denumirea de spirturi. Marea majoriata a etanolului industrial este denaturata pentru a nu putea fi consumata pe post de bautura.