Un tânăr de doar 20 de ani din Iaşi se zbate între viaţă şi moarte după ce a băut prea mult. El a fost adus în comă de gradul patru la spital, cu o alcoolemie record de 7,3 miligrame alcool pur în sânge.

Tânărul a reuşit să îi uimească pe medicii de la secţia de toxicologie de la Spitalul Sfântul Spiridon. Acesta a ajuns, miercuri dimineaţă, la spital cu o alcoolmie de 7,30 de miligrame/litru alcool pur în sânge.

Acesta a băut toată noaptea până a intrat în comă alcoolică de gradul patru. Starea lui de sănătate este destul de gravă, însă medicii încearcă să îi salveze viaţa.

Alcoolemie se numește cantitatea de alcool aflată, temporar, în fluxul sanguin al unei persoane.
Alcoolemia se mai numește și „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică”, sau „grad de intoxicație alcoolică”. Alcoolemia se poate măsura în aerul expirat, prin probe de sânge sau de urină (caz în care se numește alcoolurie).
În cazul unei suprasaturații a sângelui cu alcool, acesta poate fi eliminat nemodificat în proporție de 5-10% prin urină, respirație, mucoasă, salivă, sudoare. S-au înregistrat cazuri în care urina conținea o proporție mai mare de alcool decât sângele.
În sângele circulant, în mod normal, se găsesc 20-40 mg alcool/l sânge (rezultat din biotransformarea avansată a ureei).
Etanolul ingerat se absoarbe cu ușurință din tractul gastrointestinal. După ingestie, alcoolemia atinge nivelul maxim după:
20-30 minute dacă stomacul este gol;
1 oră – 1 oră și 30 minute, când stomacul conține alimente (proteinele și lipidele întârzie absorbția. Cel mai rapid se absorb băuturile cu o concentrație alcoolică de 10-20‰ și cele carbonatate).
Etanolul este metabolizat hepatic rapid în acetaldehidă. Odată ce s-au atins concentrațiile sanguine maxime, dispariția sa este lineară. Se consideră că un bărbat de 70 kg metabolizează 7-10 g alcool/oră. De exemplu, o persoană aflată în stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 1,5 %, are nevoie de aproximativ 10 ore până ce alcoolul este eliminat complet din sânge.
Relația între alcoolemia în sânge „AS” și alcoolemia în respirație „AR” este:
AS (miimi) = 2.1 AR mg/l
În România, noul Cod Rutier intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 a coborât limita de la 0,8 la mie la 0,5 la mie, dincolo de care apare răspunderea penală. În trecut, limita a mai fost coborâta, de la 1 la mie la 0,8 la mie. Concentrația de 0,80 g/l alcool pur în sânge este echivalentă cu o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Analiza alcoolemiei se face la un serviciu de expertiză acreditat, în cadrul Institutului Medico Legal, la spitalele de urgență și la cele județene

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont