SUA şi-a exprimat vineri ‘profundul regret’ după ce preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat legea care interzice adopţia de copii ruşi de către cetăţeni americani. Washingtonul acuză Moscova că a luat o ‘decizie politică’ împotriva SUA, informează AFP.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat şi-a exprimat într-un comunicat îngrijorarea faţă de soarta dosarelor de adopţie aflate deja în curs, amintind că circa 60.000 de orfani ruşi au fost adoptaţi în ultimii 20 de ani de familii americane. În fapt, promulgarea noii legi va avea un efect concret imediat, punând capăt celor 52 de proceduri de adopţie nefinalizate, potrivit unui delegat al Kremlinului pentru drepturile copiilor.

În timp ce la Moscova deputaţii ruşi redactau şi votau legea care interzice americanilor să ia în adopţie copii ruşi, într-un acces de ostilitate fără precedent faţă de fostul adversar din perioada Războiului Rece, zeci de proceduri îşi urmau cursul în întreaga ţară.

„Nu se poate opri totul astfel”, suspină Galina Sigaieva, care coordonează la Sankt Petersburg filiala rusă a agenţiei americane pentru adopţii New Hope Christian Services.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat joi ca va promulga controversata lege ce interzice cetatenilor americani sa adopte copii rusi: „Nu vad inca nici un motiv pentru care nu ar trebui sa semnez legea”, a declarat Vladimir Putin in cursul unei reuniuni televizate. Presedintele rus a afirmat ca autoritatile americane interzic accesul la copiii rusi adoptati si ii lasa nepedepsiti pe americanii suspectati de violente impotriva copiilor rusi adoptati.

Organizatia UNICEF a solicitat Moscovei sa nu renunte la adoptiile internationale, dupa ce camera superioara a Parlamentului rus a votat o lege care interzice adoptarea orfanilor rusi de catre cetatenii americani, anunta AFP.

„Cerem guvernului sa puna in aplicatie un plan de protectie pentru a intari familiile rusesti. Alternativele la plasarea copiilor in institutii specializate sunt esentiale, inclusiv asistenta maternala, adoptiile in tara sau adoptiile internationale”, a explicat directorul general UNICEF, Anthony Lake.

Senatul rus (Camera Superioara) a votat miercuri in unanimitate un proiect de lege prin care se interzice adoptia copiilor rusi de catre cetateni americani, dupa votul favorabil dat de Duma (Camera Inferioara) saptamana trecuta.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont