Cercetătorii de la CERN au descoperit bosonul lui Higgs,  “particula lui Dumnezeu”

Stephen Hawking pierde pariul – particula lui Dumnezeu a fost descoperita: Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking recunoaste ca a pierdut un pariu – a prezis ca bosonul lui Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu”, nu va fi descoperita niciodata, insa acest lucru s-a intamplat acum. Stephen Hawking crede ca lui Peter Higgs ii va fi acordat Premiul Nobel!

Cercetătorii de la CERN au anunțat că, în urma experimentelor efectuate cu acceleratorul de particule LHC, au descoperit o nouă particulă subatomică. Aceasta nouă particulă este ”în concordanță” cu teoria bosonului Higgs sau ”Particula lui Dumnezeu”, au declarat oamenii de știință în cadrul unei conferințe de presă convocate miercuri.

Experții CERN au precizat că dovada privind existența particulei a fost obținută în urma experimentului CMS efectuat la acceleratorul de particule Large Hadron Collider din apropiere de Geneva, Elveția.

Cercetătorii din cadrul experimentului ATLAS, care au căutat de asemenea particula, vor anunța și ei azi rezultatele în acest sens.

Prin combinarea datelor din cele două seturi de experimente cercetătorii pot confirma acum existența particulei cu o și mai mare siguranță – astfel, există o șansă la 3,5 milioane ca oamenii de știință să obțină aceste rezultate dacă bosonul Higgs nu ar exista.

Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), au convocat miercuri o conferință de presă pentru a anunța că au descoperit bosonul Higgs sau „Particula lui Dumnezeu”. Este vorba despre cea mai mare descoperire din ultimele decenii în domeniul cunoaşterii legilor Universului

Existenţa bosonului Higgs, denumit şi „a patra sigmă” sau „particula lui Dumnezeu”, a fost anunţată încă din 1964, dar nu a fost dovedită până în prezent. Cei cinci fizicieni de la CERN care au întreprins cercetarea sunt acum 99.99 la sută siguri că au descoperit particula care ar putea desluşi cele mai mari mistere ale universului.

Potrivit fizicienilor, bosonul Higgs este cel care dă masă particulelor care intră în componenţa atomilor. Fără masă, aceste particule s-ar răspândi prin cosmos cu viteza luminii, fără a fi capabile să se întregească pentru a forma atomii. Dacă teoria cercetătorilor este corectă, câteva particule Higgs vor putea fi create la fiecare trilion de coliziuni, înainte de a se descompune cu rapiditate.

Aflarea „particulei lui Dumnezeu” este considerată esenţială în descifrarea tainelor Universului, iar acum va urma o perioadă extrem de importantă şi interesantă pentru fizică modernă.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont