Vot definitiv in plenul Parlamentului European, miercuri, impotriva controersatului Acord comercial de combatere a contrafacerii / Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA, despre care s-a spus ca ameninta libertatea pe Internet. Au fost 478 de voturi impotriva ACTA din 682 de europarlamentari participanti la vot!
Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a fost respins de Parlamentul European miercuri și, prin urmare, nu poate deveni lege în UE. Este pentru prima oară când Parlamentul și-a exercitat competența, conferită de Tratatul de la Lisabona, de a respinge un acord comercial internațional. 478 de deputați au votat împotriva ACTA, 39 pentru, iar 165 s-au abținut.

„Sunt bucuros că Parlamentul a urmat recomandarea mea de a respinge ACTA”, a declarat după vot raportorul David Martin (S&D, UK), subliniind din nou preocupările sale cu privire la faptul că acordul are un caracter prea vag, este deschis interpretărilor greșite și că ar putea, prin urmare, să pună în pericol libertățile cetățenești. Cu toate acestea, raportorul a subliniat, de asemenea, faptul că este necesar să se identifice soluții alternative pentru a proteja proprietatea intelectuală în UE, aceasta reprezentând „materia primă a economiei UE”.

Înainte de votare, principalul susținător al ACTA din Grupul PPE, deputatul Christofer Fjellner, (PPE, SE), a solicitat ca Parlamentul să-și amâne votul final până la hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la compatibilitatea ACTA cu tratatele UE. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea deputaților a respins această cerere, o minoritate substanțială s-a abținut de la votul cu privire la aprobarea Parlamentului.

În timpul dezbaterilor cu privire la aprobarea ACTA, Parlamentul a fost martorul unor activități fără precedent de lobby direct, desfășurate de mii de cetățeni UE care au solicitat respingerea ACTA, prin demonstrații stradale, e-mailuri adresate deputaților și apeluri telefonice la birourile acestora. De asemenea, Parlamentul a primit o petiție semnată de 2,8 de milioane de cetățeni din toată lumea, prin care era îndemnat să respingă acordul.

ACTA a fost negociat de UE și de statele sale membre, de SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Elveția în vederea îmbunătățirii măsurilor de aplicare a legii privind combaterea contrafacerii la nivel international.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont