Ministerul Afacerilor Externe a confirmat joi pentru hotnews.ro ca printre ostaticii din Algeria se afla cel putin un cetatean roman, fara a oferi detalii suplimentare, avand in vedere „specificul cazului”.

„In cursul diminetii de ieri (miercuri, n.r.), Ambasada Romaniei de la Alger a informat Centrala Ministerului Afacerilor Externe cu privire la desfasurarea unor evenimente de tip armat in zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se afla un complex petrolier operat de o companie multinationala.

Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile algeriene si misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat ca un numar neprecizat de cetateni din mai multe state, printre care si Romania, angajati ai companiei, sunt tinuti ostatici de initiatorii atacului armat”, a afirmat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, intr-o scurta declaratie de presa.

Acesta a afirmat ca MAE a decis constituirea unei celule de criza iar ambasadorul algerian la Bucuresti a fost convocat la Ministerul de Externe „pentru a stabili cele mai adecvate forme de cooperare”.

„Avand in vedere specificul cazului, precum si faptul ca principala preocupare a autoritatilor romane este siguranta cetatenilor, in acest moment nu putem furniza detalii suplimentare”, a adaugat Robert Cazanciuc, facand apel la presa sa trateze „acest subiect cu oarecare intelegere”, in conditiile in care „este important ca informatiile difuzate sa parvina doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin in aceasta situatie”

Supranumit „Chiorul”, algerianul Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat atentatul impotriva complexului petrolier si a luat ostatici aproximativ 40 de cetateni occidentali, este unul dintre liderii istorici ai organizatiei teroriste al-Qaeda Maghrebului Islamic, cu care a intrat in conflict in octombrie anul trecut, moment in care si-a creat propria sa unitate de lupta, scrie AFP.

Nascut in iunie 1972 la Ghardaia, la 600 km sud de Alger, Mokhtar Belmokhtar a luptat in Afghanistan in 1991, la doar 19 ani, unde si-a pierdut un ochi, ceea ce i-a adus porecla de „Laouar” (Chiroul).

La revenirea sa in Algeria, in 1993, la inceputul razboiului civil, se alatura Grupului Armat Islamic (GIA, desfiintat in 2005), cea mai sangeroasa grupare armata algeriana, si a creat o katiba – unitate combatanta – care actiona in principal in Sahara.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont