Locuri fara taxa la facultate tot mai putine? Apar granturile pentru studenti incepand din toamna

In universitatile de stat din Romania vor fi mai putine locuri fara taxa, acesta este rezultatul unei  noi hotarari de guvern.

Din toamna anului 2012, Ministerul Educatiei nu va mai finanta locurile in facultati pentru studenti, ci va acorda granturi pe care universitatile le vor putea utiliza dupa cum cred ca e mai optim

Unii studentii care au fost pe locuri finantate 100% de stat ar putea fi nevoiti sa plateasca anumite taxe.

Fata de anul trecut,  vor fi mai putin cu aproape 17.000 de locuri fara taxa pentru ca Ministerul Educatiei a marit grantul, adica subventia data de stat pentru un student roman, de la 2.800 la 4.000 de lei.

„Universitatile pot imparti sumele primite, in asa fel incat un student poate beneficia de un grant complet sau unul fractionat. Spre exemplu, el plateste 1.000 de lei, universitatea, 3.000,”

a declarat Catalin Baba.

„Noi speram ca numarul de locuri pe care l-am avut anul trecut sa fie acelasi, dar daca va fi afectat vom fi nevoiti sa solicitam studentilor un cuantum, nu stim care va fi, speram ca unul foarte mic”, spune Mihnea Costoiu, Rectorul Universitatii Politehnica, Bucuresti

”Dezavantajul fata de anii trecuti este in faptul ca 400 din cei 1000 vor avea finantatrea integrala, iar ceilalti 600 vor avea doar 50 %,” a spus profesor doctor Sorin Cimpeanu, rectorul Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti.

Sunt insa si rectori care spun ca indiferent de decizia ministerului nu vor introduce taxe suplimentare.

”ASE-ul ramane la principiul sau de ca taxa cu care un student intra intr-un ciclu de invatamant sa nu se schimbe pana la finalul facultatii”, declara Florina Mohanu, Director de Comunicare si Relatii Publice al Academiei de Studii Economice, Bucuresti.

Reprezentantii universitatilor se tem ca noua legislatie ii va incuraja pe tineri sa mearga spre invatamantul privat, unde de multe ori pretentiile financiare sunt mult mai mici. (n.e: insa calitatea studiilor nu este la fel de ridicata)

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont