Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă marţi seara privind promulgarea Legii Educaţiei, menţionând că nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea şi că legea asumată de Guvern, acceptată de Parlament şi de CC constituie un moment important.

Legea constituie o garanţie că procesul de modernizare a României a devenit ireversibil.

Băsescu: E regretabil că Geoană, primul semnatar al Pactului pentru educaţie, e adversar al Legii

Traian Băsescu a declarat că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei, şeful statul criticând şi faptul că Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, la fel ca unii lideri sindicali, denigrează actul normativ

Băsescu a apreciat că cei care sunt mânaţi în acţiuni de denigrare a Legii se tem de reforme. El i-a enumerat, în acest context, pe Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga.

Şeful statului a mai spus că este regretabil că Mircea Geoană, cel care a semnat primul Pactul pentru educaţie, a devenit adversar al Legii asumate de Guvern.

„O lege care priveşte direct sau indirect toţi cetăţenii români, o lege atât de discutată şi care are 365 de articole nu putea mulţumi pe toată lumea”, a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că nu este de aşteptat să fie o lege perfectă.

„Dar, pe de altă parte, încrâncenarea pe care o provoacă Legea educaţiei este semnificativă pentru atitudinea faţă de orice schimbare importantă în acest sistem. Pe lânga dezbaterea democratică, a existat multă dezinformare în discursurile adversarilor schimbărilor din învăţământ. Şi aici trebuie să recunoaştem: campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au făcut şi dumnealor o reformă a educaţiei, ale căror rezultate se văd acum, după zece ani”, a mai spus şeful statului.

  • – Preşedintele a declarat că tinerii de sub 15 ani din România, potrivit unui studiu, se află pe locul 49 la lectură, 47 la matematică şi 48 la ştiinte, fiind cel mai prost plasată din ţările UE.
  • – Noua lege pune în concurenţă unităţile şcolare. O şcoală cu o bună reputaţie va atrage elevi, ceea ce înseamnă că va atrage finanţare. Şcolile cu o proastă reputaţie nu vor avea elevi, ceea ce va atrage închiderea.
  • – Părinţii rămân responsabili alături de dascăli, de autorităţile locale, pentru educaţia copilului.
  • – Cei care câştigă contractul de management al şcolii selectează cadre didactice care ar trebui să fie performante.
  • – Se face trecerea la un învăţământ centrat pe dezvoltarea de competenţe. În faţa noii legi curicula va fi foarte flexibilă. 20% din materii vor fi opţionale.
  • – Se trece la învăţământul obligatoriu de 9 ani, se face clasa pregătitoare de la 6 ani.
  • – Universităţile vor fi clasate în 3 tipuri: universităţi care vor avea ca obiectiv educaţia, universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare şi universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare avansate. Prima clasificare a universităţilor va fi facută de o instituţie internaţională specializată.
  • – Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea.
  • – Sunt prea mulţi tineri de valoare care stau pe o funcţie de asistent sau de conferenţiar.
  • – Sunt introduse mecanisme de control care evită apariţia fabricilor de diplome. Nu vorbesc numai de universităţile private. Multe universităţi de stat s-au transformat în fabrici de diplome prin mărirea numărului de studenţi. Acestea nu mai au ca obiectiv calitatea, ci cantitatea, pentru buna retribuire a clanurilor universitare.
  • – Noua lege incriminează plagiatul, nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţ, soţie până la rude de gradul 3 în aceeaşi universitate.
  • – Băsescu: Vreau să cred că lupta politică provocată de Legea educaţiei se încheie odată cu promulgarea
  • Şeful statului a declarat că vrea să creadă că Legea educaţiei a provocat o luptă politică ce s-a încheiat odată cu promulgarea actului normativ, menţionând că aplicarea acesteia fără culoare politică se poate face prin reînvierea spiritului de la semnarea Pactului pentru educaţie.
  • El a spus că promulgarea trebuie privită ca un început al modernizării sistemului de educaţie.
  • Şeful statului a spus că aplicarea legii în spiritul acesteia, proces care se va derula în etape, pe patru ani, trebuie făcută fără culoare politică.
  • Traian Băsescu a menţionat că ar fi necesară reînvierea spiritului politic existent în momentul semnării Pactului pentru educaţie.
  • „Vreau să cred că Legea educaţiei a provocat o luptă politică care încetează odată cu promulgarea”, a spus Băsescu.
  • Potrivit şefului statului, pe lângă dezbaterea democratică, a existat multă dezinformare în discursurile adversarilor schimbărilor din învăţământ.
  • – Şeful statului: Cea mai lipsită de onestitate critică la Legea educaţiei, din zona discursului naţionalist
  • Băsescu a declarat că, legat de Legea Educaţiei, „critica cea mai lipsită de onestitate vine din zona discursului naţionalist”, el afirmând că studiile în limba minorităţilor au reprezentat una din tezele care au stat la baza realizării României Mari.
  • „Critica cea mai lipsită de onestitate în ceea ce priveşte această Lege vine din zona discursului naţionalist”, a declarat Traian Băsescu.
  • El le-a amintit „celor care se tem de studii în limba minorităţilor” că acestea au reprezentat una din tezele care au stat la baza realizării României Mari.
  • „În 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea: Fiecare popor, se referea la minorităţi, se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie. Era una din tezele care creau garanţie minorităţilor că îşi vor putea menţine valorile culturale în interiorul graniţelor României Mari. Nu văd de ce azi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră NATO, membră a UE”, a mai spus Băsescu.
  • – În ultimii 10 ani s-au format baroni ai educaţiei care s-au opus acestei legi.
  • – Legea va fi implementată în etape. Nu se poate pune problema ca tinerii care vor da BAC-ul anul acesta sau anul viitor să o facă pe noua lege. Va dura 4-5 ani până la implementarea completă.
  • – Această lege trebuie să corespundă nevoilor elevilor, nevoilor studenţilor.
  • – Legea limitează numărul maxim de ore, aşa că se va produce o descongestionare asupra copilului. Vor fi cel mult 20 de ore la ciclul primar, 25 la gimnaziu şi maximum 30 la liceu.
  • Legea educaţiei limitează numărul maxim de ore de predare, ceea ce va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului
  • „Legea limitează numărul maxim de ore de predare, aşa ca se va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului. La cursul primar nu pot fi mai mult de 20 de ore pe săptămână, la cursul gimnazial maxim 25 şi la liceu maxim 30 de ore pe săptămână, cu tot cu orele de după ore, after school-ul”, a declarat şeful statului.

Textul legii în format pdf este disponibil mai jos. Noua lege reprezintă o cotitură majoră, istorică, în evoluţia învăţământului superior şi cercetării româneşti şi vine după aproape un deceniu de eforturi ale societăţii civile şi ale comunităţii academice româneşti, din ţară şi de peste hotare.

Download aici legea educatiei nationale

Tags:
2 Comentarii
  1. student furios 14 ani în urmă

    o lege aiurea intr-o tara aiurea

  2. Maximilian Adam 14 ani în urmă

    subscriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont