Un val de violenţe antiamericane a izbucnit de o săptămână în lumea arabă, şi nu numai, pentru a protesta faţă de filmul amator care denigrează islamul, turnat în urmă cu peste un an în Statele Unite şi din care un fragment de 14 minute a fost postat pe site-ul de Internet Youtube.

Familia lui Nakoula Basseley Nakoula, producătorul filmului antiislam „Innocence of Muslims”, a fost dusă luni de poliţie într-un loc necunoscut pentru a se întâlni cu acesta din urmă, care a dispărut sâmbătă şi se ascunde.

„Tot ceea ce am făcut a fost să îi ducem acolo unde este Nakoula. Ei mi-au spus că pentru moment şi în viitorul apropiat, în următoarele săptămâni şi luni, ei nu se vor mai întoarce la această adresă” din Cerritos, la periferia de sud a oraşului Los Angeles, unde locuiesc în prezent, a continuat Whitmore.

De la vizita efectuată sâmbătă la agentul său de supraveghere, Nakoula, în vârstă de 55 de ani, condamnat în 2009 pentru fraudă bancară, nu a mai fost văzut.

Luni dimineaţa, poliţiştii i-au escortat pe patru dintre membrii familiei lui Akoula în afara casei lor, cu feţele acoperite. Numeroşi jurnalişti s-au strâns în faţa casei după ce a fost dezvăluită implicarea lui Akoula în producerea fimlului ce generează de mai multe zile manifestaţii violente în lumea musulmană.

– 11 septembrie: În Libia, patru americani, dintre care ambasadorul Chris Stevens şi trei funcţionari ai consulatului, sunt ucişi în timpul unui atac comis împotriva consulatului Statelor Unite la Benghazi (est).

Potrivit unui oficial american, extremiştii s-au folosit de manifestaţia împotriva filmului ca „pretext” pentru a ataca interesele americane în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.

Anterior, în Egipt, circa 3.000 de manifestanţi au protestat în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo.

– 12 septembrie: Tripoli prezintă scuze Statelor Unite şi acuză susţinătorii regimului lui Muammar Kadhafi şi Al-Qaida.

Preşedintele Barack Obama denunţă un atac „scandalos” dar exclude întreruperea legăturilor cu Libia. El ordonă consolidarea măsurilor de securitate în jurul misiunilor diplomatice americane din lume.

– 13 septembrie: În Yemen, unde este atacată ambasada Statelor Unite, patru persoane sunt ucise în manifestaţii violente. La Cairo, ciocnirile între poliţişti şi manifestanţi în apropierea ambasadei americane provoacă rănirea a 200 de persoane. Reuniuni au loc în special în Irak, Iran şi Gaza.

– 14 septembrie: La Khartoum, unde sunt ucişi doi manifestanţi, poliţia foloseşte grenade lacrimogene pentru a dispersa 10.000 de manifestanţi în apropierea ambasadei Statelor Unite. Ambasada Germaniei este incendiată.

La Tripoli (nordul Libanului), ciocnirile între forţele de securitate şi islamişti provoacă moartea unei persoane.

La Tunis, manifestanţii pătrund în curtea ambasadei Statelor Unite, în pofida tirurilor de somaţie şi gazelor lacrimogene continue, după care atacă şi incendiază şcoala americană, situată în apropiere. Patru persoane au murit şi alte 49 au fost rănite în aceste confruntări.

– 15 septembrie: În Afganistan, talibanii au atacat baza Bastion (din provincia Helmand, sud) în care era staţionat prinţul Harry, provocând moartea a doi puşcaşi marini americani, pentru a protesta faţă de acest film.

Atacul împotriva consulatului american din Benghazi „răzbună” moartea numărului doi în ierarhia Al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, afirmă organizaţia yemenită a reţelei extremiste.

Statele Unite ordonă evacuarea personalului lor neesenţial din Tunisia şi Sudan.

– 16 septembrie: 1.500 de studenţi protestează la Kabul faţă de film.

Cei trei bărbaţi cunoscuţi pentru că au participat la realizarea filmului sunt adepţi ai preotului copt Zakaria Botros, cunoscut pentru atitudinea sa puternic antiislamică, potrivit Los Angeles Times.

În Libia, circa 50 de persoane sunt reţinute în cadrul anchetei privind atacul din Benghazi.

– 17 septembrie: Manifestaţii în Pakistan (doi morţi), Afganistan, Azerbaidjan şi în teritoriile palestiniene.

Confruntări au loc între poliţie şi manifestanţi în faţa ambasadei americane din Jakarta (Indonezia).

Câteva zeci de mii de persoane scandează sloganuri antiamericane la Beirut, la apelul Hezbollah, în prezenţa liderului grupării, Hassan Nasrallah.

Un imam salafist egiptean lansează o fatwa în care cere uciderea tuturor protagoniştilor filmului (potrivit centrului american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE).
Accesul la site-ul de Internet Youtube ar putea fi blocat în totalitate în Rusia din cauza filmului antiislam „Innocence of Muslims” (Inocenţa musulmanilor), din care un fragment a fost postat pe acest site.

– 18 septembrie: Un atentat sinucigaş provoacă moartea a 12 persoane – printre acestea numărându-se nouă străni, dintre care opt sud-africani – la Kabul. Atacul comis de o femeie kamikaze este revendicat de grupul Hezb-e-Islami, al doilea pilon al insurecţiei afgane după talibani, care afirmă că vrea să răzbune difuzarea filmului antiislam.

Revista satirică franceză Charlie Hebdo a publicat în numărul de miercuri caricaturi reprezentându-l pe Profetul Mahomed, informează AFP.

„Caricaturile îi vor şoca pe cei care vor citi o publicaţie pe care nu o citesc niciodată”, a declarat directorul publicaţiei.

Directorul apreciază că aceste caricaturi nu ar trebui să fie mai provocatoare decât de obicei: „Libertatea presei este o provocare?!”

Publicarea caricaturilor intervine în contextul protestelor extrem de violente din Orientul Mijlociu şi Africa izbucnite ca reacţie de difuzarea unui film realizat de amatori, „Inocenţa musulmanilor”.

 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont