Noaptea de 13 spre 14 ianuarie este una norocoasă pentru cei care celebrează sărbătorile de iarnă după calendarul Iulian, căci indiferent de etnie şi de locul unde se află, ortodocşii de rit vechi din întreaga lume sărbătoresc Anul Nou la două săptămâni distanţă de cei de rit nou.

Se apropie Revelionul pe stil vechi

Sârbi, ruşi, moldoveni, lipoveni şi ucraineni celebrează sărbătorile de iarnă după ritul vechi.

Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu singura deosebire că acestea sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, cînd o parte din creştinii ortodocşi au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.

De la mic la mare. toti obişnuiesc să pornească la urat înainte de miezul nopţii. Gazdele întîmpină urătorii în uşă, apoi îi poftesc să guste bucatele pregătite special pentru noaptea de Anul Nou, oferindu-le colaci, bomboane pentru copii si alte daruri.

Pentru toti cei care sarbatoresc Revelionul pe stil vechi, va uram un An Nou Fericit!!!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont