Este posibila o calatorie in timp? Exista masina timpului? Un fizician  foloseşte metamaterialele pentru a demonstra imposibilitatea călătoriilor în timp.

Profesorul şi teoreticianul Igor Smolyaninov declara că prin cartografierea distribuţiei luminii într-un metamaterial se poate obţine un model care ne arată traiectoria timpului. Din nefericire, timpul poate circula într-o singură direcţie – înainte.

Ce sunt metamateriale?

Metamaterialele sunt structuri microscopice create în laborator care, la anumite frecvenţe, dau valori negative pentru conductibilitate şi permeabilitate. Aceste materiale pot avea un indice de refracţie negativ, adica pot întrerupe reflexiile luminii pe un obiect, făcându-l practic, invizibil.

Ele au proprietăţi care nu se înscriu în tabelul periodic al elementelor chimice şi reacţii care nu funcţionează în mod absolut după actualele legi ale electromagnetismului.

Aceste structuri au ajutat la cercetarea călătoriilor în timp prin faptul că pot fi create în aşa fel încât dimensiunile spaţiale să devină dimensiuni temporale, spune profesorul Smolyaninov. Modul în care lumina se mişcă în aceste materiale este simiulară modului în care particulele se mişcă prin continuu spaţiu timp – un model care combină spaţiul tri-dimensional şi timpul uni-dimensional, unde timpul joacă rolul celei de-a patra dimensiuni.

Cum funcţionează?

Smolyaninov, împreună cu un coleg, a construit un simulator de Big Bang, folosindu-se de fâşii de plastic care aveau un substrat din aur. Razele luminoase din interiorul modelului sunt, de fapt, plasmoni – grămezi de electroni excitaţi care se află în interiorul unui material conductor – care se propagă pe suprafaţa metalului. Fâşiile de plastic au rolul de a distorsiona lumina. Şi, totuşi, de ce nu este posibilă călătoria în timp?

Profesorul Smolyaninov spune că, cu toate că razele de lumină pot fi curbate în aşa fel încât să pară că se întorc înapoi în ele însele, nu s-ar afla într-o dimensiune similară celei a timpului când s-ar întâmpla acest lucru. Aşadar, orice rază de lumină care ar călători printr-o dimensiune similară celei a timpului nu s-ar putea întoarce la poziţia sa iniţială.

Călătorii în multiversEste posibila calatoria in timp?

Cu toate că nu ne vom putea întoarce niciodată înapoi în timp, Smolyaninov a demonstrat deja că metamaterialele pot fi folosite pentru studiul multiversurilor extra-dimensionale, lucru care ne-ar putea permite să vizităm universuri paralele, în care trecutul este, deja, altul.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont