medic sanatate

Toti pacientii care sunt inscrisi pe lista unui medic de familie si au varsta peste 18 ani ar trebui sa stie ca au dreptul, dar si obligatia de a efectua un control medical, anual, pentru prevenirea afectiunilor cu consecinte majore asupra starii de sanatate.

Acest control medical anual cuprinde o consultatie completa, in urma careia medicul de familie poate recomanda anumite examene de laborator, unele dintre ele absolut necesare, altele in cazul in care exista suspiciuni privind o anume patologie. Controlul medical anual se efectueaza pentru fiecare asigurat in parte, in luna de nastere a acestuia.

Controlul anual la medicul de familie nu trebuie neglijat, dar, daca asiguratul, din motive obiective, nu se prezinta la control in luna respectiva, el va putea fi reprogramat, cu conditia sa aduca medicului de familie o justificare, in scris, privind motivele neprezentarii la control.
Pacientii care lucreaza in invatamant (cadre didactice) vor trebui sa efectueze controlul medical la inceputul fiecarui an scolar.

Cum se desfasoara controlul anual?

Controlul anual presupune anamneza (discutia cu pacientul), prin care medicul investigheaza simptomele de boala existente la momentul respectiv sau in antecedente si exa minarea fizica completa. Anamneza amanuntita nu se axeaza doar pe simptomele de boala, ci urmareste depistarea factorilor nocivi din mediul ambiant (poluare), a factorilor nocivi familiali (obiceiuri alimentare, fumatul pasiv, disfunctii familiale, viata sexuala). De o importanta majora este si anamneza profesionala si evolutia profesionala, prin impactul pe care il are un mediu profesional nociv, atat fizic (prin noxe), cat si psihic asupra individului (prin persecutia la locul de munca sau prin schimbarea frecventa a locului de munca).

Nu in ultimul rand, investigarea conditiilor epidemiologice (boli contractate in cadrul unor epidemii) si a vaccinarilor anterioare aduce un plus de informatii necesare medicului de familie pentru o evidenta stricta a tuturor conditiilor patologice asupra carora isi va concentra eforturile, impreuna cu medicii specialisti, pentru o preventie si un tratament corespunzator.

Patologia cu transmitere genetica si terenul predispozant

Se cunoaste astazi ca la baza tuturor bolilor sta o modificare aparuta la nivelul aparatului genetic de la nivel cromozomial. Aceste modificari apar fie inca din viata intrauterina, fie pe parcursul vietii, prin interactiunea cu factorii de mediu. Desi multe dintre bolile genetice nu se pot vindeca, interactiunea cu anumiti factori de mediu poate fi evitata. Spre exemplu, bolile care au la baza tulburari metabolice, cum ar fi diabetul de tip II, pot fi evitate prin modificarea stilului de viata si a comportamentului alimentar.
S-a observat ca pacientii care au rude afectate de boli cardiovasculare (dureri anginoase,infarct miocardic, hipertensiune), respiratorii, digestive, boli de colagen (lupus eritematos sistemic, dermatomiozita, sclerodermie, poliartrita reumatoida), boli ale sistemului nervos, diferite tipuri de cancere sunt predispusi la aceste patologii mai mult decat cei care nu se confrunta cu aceasta problema. Date cu privire la bolile cu transmitere genetica se pot obtine printr-o anamneza atenta si printr-un examen fizic riguros.

Examenul obiectiv trebuie sa aiba in vedere depistarea proceselor si a patologiei ascunse, care nu se manifesta clinic ca boala bine conturata. De aceea, este important ca acest examen sa fie complet, sa nu se omita zonele fetei, ochii, cavitatea bucala, piciorul sau examenul genital si tuseul rectal. Prin masurarea unor coordonate de baza, greutatea corporala, inaltimea, pulsul si tensiunea arteriala, medicul de familie intra in posesia unor date esentiale despre statusul nutritional si metabolic. O greutate corporala depasind serios limitele normale, la care se adauga o tensiune arteriala mare, va determina medicul sa recomande un set de analize pentru evaluarea profilului metabolic. Obezitatea predispune la cresterea tensiunii arteriale si a valorilor lipidelor si glicemiei care se constituie intr-un cerc vicios generator al aterosclerozei si accidentelor ischemice consecutive (atac cerebral, infarct de miocard), patologii care scad considerabil durata si calitatea vietii.

Pielea ofera o serie de informatii, in primul rand prin culoare, dar si prin alte caracteristici. O paloare accentuata ii indica medicului o anemie, iar coloratii anormale, cea icterica (galbena), spre exemplu, o afectiune hepatica sau a caii biliare. Examinarea pe aparate si sisteme poate depista patologii extrem de variate, de la hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, boli ale aparatului respirator, digestive pana la afectiuni ale aparatului genito-urinar sau ale sistemului nervos.

Una dintre bolile grave ale aparatului respirator, a carei evolutie poate fi incetinita, prin depistare precoce, este bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPCO). O masura de baza este renuntarea la fumat, careia trebuie sa i se asocieze un tratament corespunzator. Tuberculoza, o problema revenita in actualitate din cauza conditiilor sociale precare, poate fi depistata printr-o simpla radiografie pulmonara, recomandata de medicul de familie in cazul pacientilor tineri cu usoara febrilitate pe timpul noptii, oboseala, astenie, scadere ponderala.

Examinarea aparatului urinar poate descoperi obstructii sau infectii care, netratate la timp, duc la insuficienta renala cronica, o boala extrem de invalidanta. De asemenea, depistarea precoce a bolilor cu transmitere sexuala previne instalarea sterilitatii feminine si masculine si a disfunctiei erectile. Pentru a avea date suplimentare, medicul de familie va recomanda seturi de teste in functie de factorii de risc depistati la fiecare individ, iar pe baza rezultatelor va putea realiza un bilant al starii de sanatate actuale, al conditiilor patologice predispozante si al patologiilor actuale si va putea orienta pacientul spre medicul specialist.
Concluziile controlului medical anual trebuie sa se concretizeze in masuri adoptate de pacient sub indrumarea medicului, atat sub forma de tratamente, cat si de schimbari ale stilului de viata.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont