La stat sau la patron
Acum, optiunea este a ta: poti alege intre un loc de munca stabil, dar prost platit, si o slujba mai putin sigura, dar pentru care primesti dublu.
Din pacate, in Romania, nimeni nu stie exact cate persoane lucreaza in sectorul de stat si cate in companii particulare. Majoritatea tinerilor abia iesiti de pe bancile scolii viseaza o slujba re-compensata cu toate avantajele postului ideal, imaginandu-si ca intr-o companie privata totul este posibil. Adevarat, exista numeroase posibilitati, inclusiv unele mai putin placute. Celor care au experienta intr-o firma particulara, situatiile de mai jos le sunt binecunoscute…
– Munca la „gri” este una dintre ipostaze, cele mai frecvente cazuri fiind acelea in care angajatorul promite marea cu sarea, iti trece pe cartea de munca salariul minim pe economie, iar in ziua de plata descoperi cu uimire ca acesta este si cel pe care il primesti. Sau te lasa sa intelegi ca iti va plati telefonul mobil si abonamentul pe mijloacele de transport in comun, dar nu consemneaza aceste lucruri in contract. Evident ca, in final, te alegi numai cu ce figureaza in actele oficiale. Nu ai ce sa faci, pentru ca nu poti dovedi, cu inscrisuri, nici una dintre promisiuni.
– Ti se spune ca, in acest an, conform politicii companiei, salariile au fost „inghetate”. Afli apoi cu stupoare ca una dintre colegele tale tocmai a obtinut un salariu mai mare. Oare cum a reusit? Dar poti merge si tu sa-ti ceri drepturile, pentru ca nu ai nimic de pierdut!
– Ai nascut si te intorci din concediul de maternitate. Evident ca, intre timp, altcineva a fost angajat in locul tau, desi, oficial, postul ti-a fost pastrat (este obligatoriu prin lege). La o luna-doua dupa ce ai revenit la serviciu, ti se spune ca postul tau se desfiinteaza, primesti preaviz si esti nevoita sa cauti alt loc de munca. Este o alta situatie in care nu ai cum sa protestezi.
Mihaela A. (30 de ani) lucreaza din 1995 in Televiziunea Romana. A absolvit cursurile Universitatii Politehnice din Iasi, dar si pe cele ale Facultatii de Jurnalistica de la Universitatea Bucuresti. In plus, are o diploma de master in Jurnalism si Comunicare. „Am intrat in TVR ca redactor, la ceea ce atunci se numea «TVR International», in ideea de a completa ce invatasem in facultate. Si acum consider televiziunea de stat ca fiind cea mai buna scoala in domeniu, iar adevarul este ca multi oameni formati in TVR fac in prezent emisiuni de succes la posturile particulare de televiziune. Dupa aproape doi ani, am nascut primul meu copil si am intrat in concediu de maternitate. Concediul s-a prelungit pana in toamna pentru ca m-am hotarat sa mai am un copil. In aceasta perioada, TVR International s-a desfiintat ca productie, asa ca nu am fost sigura ca mi s-a pastrat locul de munca. M-am gandit tot timpul concediului ca, daca mi se intampla ceva, ma voi duce la sindicat, sa ma ajute ei. Cand m-am intors, spre norocul meu, un fost coleg de serviciu (acum producator la o emisiune din grila televiziunii nationale) m-a sunat si m-a intrebat daca nu vreau sa lucrez cu el. Am acceptat si in scurt timp am avansat pe o functie de conducere. Din cauza stresului insa am rezistat doar cateva luni, dupa care mi-am dat demisia si am revenit pe pozitia de la inceput. Trebuia sa am putin timp liber si pentru copiii mei, chiar daca unul dintre bunici are grija de ei.
Drept sa spun, nu m-am gandit niciodata sa ma mut la alt post de televiziune. Cat despre promovare, sansa mea este acum sa ma descopere un producator bun si sa-mi ofere ceva. Pe de alta parte, este posibil ca peste cativa ani sa-mi fac propria mea firma – probabil in domeniul in care lucrez acum. Deocamdata, nu pot sa ma plang. De cele mai multe ori, la ora 5 dupa-amiaza sunt acasa, primim prime de Pasti si de Craciun, beneficiez si de concediu de studii – ce-i drept, neplatit -, dar pot sa-mi rotunjesc venitul cu orele suplimentare, care se platesc.”
Un salariu ideal mai inseamna si…
– Suma de bani din contract este si cea efectiv platita (inclusiv termenele si conditiile de plata).
– Asigurari: medicala, stomatologica, de viata, pentru riscuri de accidente si de invaliditate
– Dreptul de a cumpara actiunile societatii
– Dreptul de participare la beneficiile organizatiei (un anumit procent din profit)
– Contributia la sistemul de pensii private
– Prime de Pasti si de Craciun
– Burse de specializare/cursuri/ programe de specializare platite de companie
– Concediu de odihna platit
– Tichete de masa
– Automobil de serviciu/decontare benzina/plata abonamentelor de transport in comun (autobuz sau metrou)
– Telefon mobil
(Foarte important: O slujba la stat nu iti va oferi asemenea facilitati, insa nimeni nu-ti garanteaza ca in sectorul privat le vei putea obtine pe toate.)
Avantaje in sistemul bugetar
– De cele mai multe ori, existenta unui sindicat foarte puternic. De la drepturile obtinute prin contractul colectiv de munca, la tichetele de masa si sejururile la pret redus in statiuni, toate se datoreaza sindicatului.
– Ai posibilitatea sa inveti foarte mult.
– Te bucuri de un loc de munca sigur.
– Ai un program lejer (de obicei 8-16), fara prea mari batai de cap.
Dezavantajele unui angajat la stat
– Nivelul salariilor este mai mic decat in sectorul privat. Salariul se negociaza o data pe an si foarte rar se intampla sa se renegocieze in decursul aceluiasi an.
– De obicei, dotarile tehnice nu sunt la inaltimea celor din sectorul privat.
– Daca vrei cu adevarat sa avansezi, te muti la o companie particulara, lucru dificil pentru anumite sectoare (de exemplu, pentru absolvetii de Medicina).
– Nu exista sisteme de evaluare a angajatilor.
Avantaje in sistemul privat
– Daca meriti, poti obtine mult mai usor o marire de salariu sau o avansare.
– Ai sansa ca initiativele tale sa fie apreciate, precum si satisfactia ca ele sa se concretizeze.
– Ai posibilitatea sa participi la diverse cursuri de specializare.
– Nu primesti un simplu salariu, ci un pachet de beneficii.
Dezavantaje in sistemul privat
– Spiritul de competitie este mult mai dezvoltat decat la stat, iar uneori poate lua forma unei adevarate „mancatorii” intre colegi.
– Muncesti foarte mult si exista perioade cand cele opt ore de program nu sunt de ajuns. Aici, nimeni nu a auzit de expresia „timpul trece, leafa merge”.
– Cerintele angajatorilor sunt din ce in ce mai ridicate.
– Poti fi inlocuit mai repede decat la stat, cu un concurent mai bine pregatit sau cu o experienta mai vasta.
Corina M. (26 de ani) este, coordonator de programe la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC). A absolvit Facultatea de Pedagogie de la Universitatea Bucuresti. „Pe vremea aceea, lucram ca director de programe la filiala unei organizatii norvegiene in Romania. FDSC a scos la concurs un post similar pe pagina proprie de Internet, mi-am depus CV-ul, am fost selectata, chemata la interviu si aici am ramas. De atunci, am coordonat proiecte si am participat la numeroase seminare si vizite de specialitate in multe tari straine. In prezent, particip la un curs de un an, organizat la distanta de Consiliul Europei, pentru care am fost doua saptamani la Strasbourg si voi merge inca doua la Budapesta.
Fundatia m-a sustinut pe deplin, inclusiv din punct de vedere financiar. Nu m-am gandit niciodata sa ma mut la stat, din cauza salariilor foarte mici si din cauza diverselor interese pe care trebuie sa ai grija sa nu le deranjezi. Fundatia la care lucrez a introdus recent un sistem de evaluare a performantei, sistem care inlatura subiectivitatea intalnita in alte organizatii si care constituie cauza multor frustrari. In urma evaluarii, am primit o marire importanta de salariu si beneficii pe care anterior nu le avusesem: concediu de studii platit si cinci zile in plus pe an pentru rezolvarea problemelor personale (pe langa concediul de 21 de zile lucratoare). De asemenea, sunt foarte clare conditiile in care pot avansa.”