In primul rând, vă felicit. Doar citind acest articol ati facut un pas uriaş spre a renunta la tutun. Mulţi oameni nu se lasa de fumat, deoarece cred că e prea greu si ca nu vor reusi niciodata.
Este adevărat, pentru majoritatea oamenilor este foarte greu sa renunte la fumat. Pana la urma, nicotina din tigari este un drog puternic care creaza dependenta. Insa, cu o atitudine pozitiva, puteti depasi aceasta dependenta.
Etapele renuntarii la fumat:
Multi au inceput sa fumeze pentru ca prietenii lor fumau sau pentru li s-a părut ceva „la moda”.
1. Scrie pe o foaie ca vrei sa te lasi de fumat. Persoanele care doresc să facă o schimbare de multe ori au mai mult succes atunci când isi scriu aceasta hotarare.
2. Cautati sprijin. Acceptati ajutorul familiei si prietenilor, pentru ca astfel aveti mai multe sanse de a reusi.
3. Stabiliti o zi de cand intentionati sa renunţati la fumat.
4. Aruncaţi toate tigarile din casa. Multi oamenii nu pot renunţa la fumat pentru ca mai pastreaza pachetele de tigari in casa.
5. Spalati toate hainele. Este foarte important sa scapati de mirosul de ţigări din haine. Acesta poate reprezenta un nou inceput, un nou mod de viata mai sanatos si mai curat. Dacă aţi fumat in masina, trebuie sa o curatati neaparat!
6. Inlocuieste tigarile cu ceva sanatos. Inlocuiti tigarile cu morcovi, gumă de mestecat fără zahăr, bomboane mentolate, scobitori, sau chiar acadele.
7. Asteptati-va la unele simptome fizice. Dacă ati fumat în mod regulat, sunteti probabil, fizic dependent de nicotina, iar corpul dumneavoastră ar putea avea unele simptome neplacute atunci cand renuntati la fumat. Acestea sunt:
– dureri de cap sau de stomac
– nervozitate, depresie
– lipsa de energie
– gură uscată sau durere în gât
8. Gasiti-va ocupatie. Avand o activitate uitati de fumat, sunteti plin de energie chiar daca va confruntati cu simptomele lipsei de nicotina.
9. Folositi un inlocuitor al nicotinei, daca aveti nevoie. Dacă nici o strategie din cele propuse nu va ajuta, ar trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre un tratament specializat. Folosind un înlocuitor al nicotinei, cum ar fi guma, plasturi, inhalatoare, sau spray-uri nazale, veti reusi sa depasiti perioada critica. Spray-urile şi inhalatoarele sunt disponibile numai cu prescriptie medicala. Este important să consultaţi medicul înainte de a cumpăra plasturii şi guma de mestecat.
10. Dacă ai dat gres odata, nu renunţa! Continua tratamentul si incearca sa nu mai repeti greaseala.
11. Aminteste-ti de ce ai renuntat la fumat şi cât de bine este fara tigari.
12. Rasfata-te. După cum ştii deja, nu este deloc usor sa renunti la fumat. In saptamanile in care nu ai cheltuit bani pentru tigari sigur ai economisit deja o mica avere. Meriti un premiu, cumpara-ti un nou CD, o carte, un film sau haine. Sarbatoreste fiecare zi fara tutun. Ai câştigat!