Se pare ca băuturile energizante,  atacă grav smalţul dinţilor. Nu este prima dată că se lansează o astfel de avertizare, efectele negative ale băuturilor energizante asupra sănătăţii buco-dentare fiind identificate de câţiva ani!

 O experienţă edificatoare arată cât este de mare riscul. Cercetători americani, care publică rezultatele studiului în revista ‘General Dentistry’, au aşezat timp de 15 minute eşantioane de smalţ dentar uman în ‘eprubete’ cu băuturi energizante din comerţ şi apoi, timp de două ore, în salivă artificială. Operaţiunea s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o săptămână.

S-a constatat atacarea severă a smalţului, cu risc crescut de carii. Zahărul din aceste băuturi nu a fost luat în considerare în procesul analizat: vinovat este nivelul acidităţii.

Cercetătorii recomandă reducerea sau chiar eliminarea din alimentaţie a acestor băuturi. În cazul în care se beau totuşi băuturi energizante, consumatorii trebuie să aştepte cel puţin o oră înainte să se spele pe dinţi, pentru ca periajul să nu accentueze acţiunea corozivă a acidului. Se mai recomandă clătirea gurii cu apă după consumul de băuturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al acidităţii.

Studiile efectuate de anumiti oameni de stiinta din domeniul toxicologiei, medicinei interne si psihologiei au aratat ca atat timp cat dozele recomandate nu sunt depasite (producatorii nu recomanda depasirea a patru cutii pe zi), consumul bauturilor energizante nu sunt periculoase pentru un organism sanatos. Cu toate acestea, taurina a fost interzisa in Finlanda si Canada, iar Danemarca si Norvegia discuta chiar despre interzicerea tuturor bauturilor energizante. De asemenea, Franta a interzis comercializarea bauturilor energizante pe motivul ca nu exista studii satisfacatoare care sa arate impactul asupra sanatatii pe termen lung.

Iar specialistii germani si-au aratat nemultumirea fata de consumul destul de ridicat al acestor bauturi, in special in combinatie cu alcool, fiind foarte daunator pentru inima si provocand probleme grave de perceptie (s-au raportat decese in cazul persoanelor care au facut abuz de aceasta combinatie). Consumul indelungat de bauturi energizante poate duce la boli de inima, de ficat sau atacuri de panica.

Nu sunt deloc recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteza, persoanelor cu intoleranta la cafeina, cu hipertensiune arteriala si boli de inima. Asadar, inainte de a avea nevoie de o bautura energizanta pentru a obtine mai multa energie, incearca sa acorzi o atentie sporita alimentatiei si a ritmului tau de viata. Organizeaza-ti timpul mai eficient, dozeaza efortul pe care trebuie sa-l depui si nu ignora necesitatea momentelor de odihna.

Alte efecte negative aduse de energizante:

Efectul sau dureaza in medie 3-5 ore, dupa care organismul are nevoie de o pauza. In plus, cofeina determina obisnuinta.

– Bauturile energizante care contin cofeina si zahar sunt periculoase pentru organismele tinere.
– Multe bauturi energizante contin cantitati mari de vitamine B, care pot determina palpitatii si tremuraturi ale mainilor si picioarelor.
– Fanii fitness-ului ar trebui sa-si aminteasca ca, cofeina este un bun antidiuretic. Consumul acestor bauturi si exercitiile fizice pot duce la pierderi importante de apa.
– In caz de supradoza sunt posibile efecte secundare: tahicardie, agitatie psiho-motorie, nervozitate, depresie.
– Tonicele contin taurina si glucuronolactona. Continutul de taurina este de cateva ori mai mare decat in alte produse, iar cantitatea de glucuronolactona continuta in doua cutii poate depasi doza zilnica de aproape 500 de ori!! Cercetatorii nu stiu inca cum functioneaza aceste substante in organism. Nu stiu cum interactioneaza cu cofeina. De acea expertii spun ca nu este inca determinata singuranta folosirii unor asemenea doze de taurina si glucuronolactona si sunt necesare studii suplimentare.
Dupa cum se vede mai sus exista mai multe minusuri decat plusuri. Chiar si asa pot exista momente in viata fiecaruia in care sa fie nevoie sa foloseasca acest tip de bautura. In aceste cazuri regula de baza este folosirea acestor bauturi cu cumpatare, pentru a proteja organismul!


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont