Ceaiurile, fructele dulci si alimentele nesarate ajuta organismul sa reziste in fata temperaturilor ridicate. Pentru a functiona la parametri normali pe timp de canicula, organismul are nevoie de minimum 3 litri de lichide pe zi si de doua mese principale cu supe si ciorbe.
Caldura mare, aerul uscat, razele puternice ale soarelui accentueaza tendinta de deshidratare a corpului. Transpiram foarte mult si, odata cu lichidele eliminate prin piele, pierdem si saruri minerale importante pentru metabolism.
Fitonutritionistul Eugen Giurgiu ne sfatuieste cum sa contracaram efectele negative ale caniculei. Prima masura este aceea a hidratarii corecte. Teoretic, stim ca trebuie sa bem 2 litri de apa pe zi. Pe timpul verii, aceasta cantitate trebuie sa depaseasca 3 litri pentru ca organismul sa functionize in parametri normali.
Acum trebuie sa consumam apa, sucuri, compoturi de fructe cu lamaie, ceaiuri (soc, busuioc, menta, ceai verde) otet de mere in amestec cu miere (cate o lingurita din fiecare, la o cana de apa plata) si lapte. Dieta trebuie completata cu supe si ciorbe bogate din dovlevcei, rosii, morcovi, conopida, varza si ceapa. [bleah, ce nu le suport eu…]
Apele minerale, cu un indice ridicat de sodiu, retin apa in organism si trebuie evitate, mai ales de persoanele hipertensive. Apa plata si apa de izvor reprezinta alternative sanatoase pentru ca indicele lor de sodiu si calciu este scazut. Vom proteja astfel si rinichii care sunt suprasolicitati de surplusul de lichide.
Pentru ca nou-nascutii elimina mai usor lichidele decat adultii, acestia trebuie sa bea de doua ori mai multa apa, raportata la un kilogram greutate. Lichidele baute nu trebuie sa fie foarte reci pentru ca se creeaza un decalaj prea mare intre lichidul ingurgitat si temperatura din jurul nostru.
Vor avea de suferit, in primul rand, laringele si tubul digestiv, aparitia laringitei si a indigestiilor fiind reactiile cele mai frecvente ale organismului. Bauturile alcoolice, in special “tariile” nu sunt recomandate in zilele foarte fierbinti.
Recomandat: alimente usoare, legume si fructe
Mesele pe timpul verii trebuie sa fie compuse din alimente usoare, cu vitamine, pe care le putem aduna din legume si fructe de culoare rosie, bogate in Vitamina C si flavonoide (visine, cirese, piersici), cu gustul dulce, dar si sucuri si nectaruri din fructe care combat efectele razelor solare. Alimentele sarate si picante trebuie consumate in cantitati foarte mici pentru ca ele contribuie la cresterea temperaturii in organism.
Tags: sanatate Sfaturi utile