Iti place sa te lasi rasfatat de razele soarelui? Stii insa si cat de mult rau iti pot face? Poate ca ar fi bine sa afli!
Cu totii dorim sa aratam bine, sa profitam de soarele de vara si sa ne bronzam, insa de cele mai multe ori nu stim la ce fel de riscuri ne expunem!
Partea mai putin frumoasa a expunerii la soare este ca pe termen lung, aceasta nu va ramane fara consecinte. Distrugerea celulara, aparitia prematura a ridurilor, aparitia petelor solare, a keratozelor actinice (leziuni precanceroase datorate expunerii) sunt cateva dintre efectele nocive, ce pot duce in timp la dezvoltarea melanomului, cea mai grava forma de cancer de piele.
Despre Bronz
Este adevarat ca tonul aramiu al pielii bronzate, iti da un sarm aparte, insa expunerea la razele UV nu te scuteste de riscul imbatanirii premature si de a dezvolta ulterior un cancer de piele. Pentru a stopa efectele nocive ale soarelui trebuie sa folosesti produse cu ecran de protectie SPF 15 si chiar mai ridicat (30), mai ales daca ai pielea sensibila!
Arsuri solare (gradul I)
Arsurile solare sunt prima forma de distrugere celulara datorita actiunii razelor UV asupra stratului superficial al pielii. Acestea se manifesta mai ales prin inrosirea excesiva a pielii, senzatia de usturime si chiar durere la atingere. Aspirina sau ibuprofenul, compresele cu apa rece, cremele hidratante pe baza de aloe si hidrocortizon, iti pot alina durerea, reducand senzatia de discomfort.
De asemenea pot apărea primele semne de îmbătrânire prematură a pielii şi pigmentarea, pistruii sau apariţia de lentigo (aluniţe), care necesită o atenţie specială.
Expunerea îndelungată în condiţii neprotejate poate conduce la apariţia sensibilităţii la soare, alergii şi poate cauza chiar cancer de piele, în cazul persoanelor cu pielea deschisă la culoare.