Programul Erasmus este o componentă a noului Program Comunitar de Educație, care își propune să ajute mobilitățile universitare – atât ale studenților/masteranzilor/doctoranzilor, cât și ale
profesorilor. Un alt obiectiv Erasmus este încurajarea cooperării dintre universitățile din Europa în domeniul învățământului superior.
Modul în care se încurajează mobilitățile, adică vizitele de studiu, este dublu:
- Sprijin instituțional
- Sprijin financiar.
Sprijinul instituțional constă în aceea că deplasarea la studii este însoțită de un acord între universități, prin care acestea se angajează să te primească la studii fără taxe și, respectiv, să recunoască rezultatele perioadei de studii petrecute de tine în străinătate (examene, note, credite).
Sprijinul financiar constă într-un grant care să te ajute să realizezi această deplasare. Nu este nicidecum vorba de o bursă care acoperă integral cheltuielile (transport, cazare, masă, cărți și rechizite), ci numai o alocație care să demonstreze încurajarea și solidaritatea din partea Uniunii Europene și a guvernelor din țările implicate. Bursa pe care o vei primi nu acoperă în întregime costurile. Suma de bani acordată reprezintă un subsidiu. Spre exemplu grantul mediu pe Universitatea din București este de 350 euro/lună. Intenția programului Erasmus este să acopere o parte din diferențele de costuri dintre șederea la studii în țara de origine și aceeași perioadă în străinătate.