Un amator pasionat de arheologie din Craiova a descoperit cu ajutorul unui detector de metale un tezaur monetar in greutate de 1,807 Kg format din peste 1.400 de monede de argint medievale din secolul XVI.

Tezaurul era ingropat in pamant, la o adancime de 50 de cm, iar majoritatea monedelor descoperite sunt turcesti si ar putea fi „o posibila prada ca urmare a jafurilor si campaniilor militare din timpul domniei lui Mihai Viteazul”, a explicat pentru HotNews.ro, Iuliu-Cristinel Pop, un amator pasionat de arheologie. Tezaurul monetar a fost predat „Muzeului Olteniei” din Craiova , urmand ca in perioada urmatoare sa fie expertizat si evaluat de catre specialisti in numismatica.

In cursul zilei de 5 ianuarie, Dumitru Banta, un pasionat de arheologia de amator din Craiova a descoperit cu un detector de metale un tezaur monetar in greutate de 1,807 Kg, constand dintr-un numar de 1.471 monede de argint medievale emise in sec.XVI.

„Dintre acestea, 1.416 de bucati sunt sunt monede turcesti, iar restul sunt taleri, grosi si alte monede europene valoroase din punct de vedere patrimonial, emise de catre regi, imparati, principi europeni ca Rudolf II, Maximilian II, Ferdinand I, etc. Diversitatea monedelor ce compun tezaurul si ingroparea acestuia, sugereaza o posibila prada ca urmare a jafurilor si campaniilor militare din timpul domniei lui Mihai Viteazul, la sfarsit de sec. XVI”, a explicat pentru HotNews.ro, Iuliu-Cristinel Pop, un pasionat de arheologia de amator si administrator al unei comunitati online de pasionati de detectia de metale si arheologie de amator.

Tezaurul monetar a fost descoperit la adancimea de aproximativ 50 cm intr-o pasune din judetul Dolj, aflat locul aproape de granita cu judetul Olt. „Localitatea s-a stabilit ca va ramane nedeclarata, pentru a preintimpina un aflux de doritori de imbogatire , de care nu ducem lipsa. Nu s-au gasit urme de ceramica , astfel este cert faptul ca aceste monede nu au fost ascunse intr-un vas ceramic ci mai degraba intr-un sac de piele sau textil ce s-a descompus in timp”, a mai declarat amatorul de arheologie.

„Zona a fost destul de animata in perioada sec.XVI , tezaurul fiind contemporan cu perioada in care Mihai Viteazul a fost ban al Craiovei, domn al Tarii Romanesti si domnitor sub un singur sceptru al celor 3 tari romane. Explicatia (neoficiala inca, neexistand un punct de vedere al arheologilor) ar fi campaniile de jaf armat organizate de catre lotrii de care zona Olteniei nu ducea lipsa in acea perioada, piesele tezaurului fiind deposedate de la turcii in retragere sau ucisi pe campul de lupta care la randul lor le-au obtinut prin jaf de la localnici sau, avand in vedere piesele monetare europene foarte diverse ca provenienta, de la mercenarii ostilor crestine”, a mai povestit pasionatul de arheologie.

Descoperirea a fost anuntata in termenul legal institutiilor abilitate, respectandu-se prevederile HG 43/2000 privind regimul descoperirilor arheologice intamplatoare care spune ca care spune ca orice descoperire arheologica intamplatoare trebuie declarata institutiilor abilitate si predata in termen de maxim 72 de ore de la descoperire.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont