studenti romania facultate

Admiterea de toamnă îi poate transforma în studenţi la buget chiar şi pe tinerii care au rămas corigenţi în clasa a XII-a şi au trecut, ca prin urechile acului, de a doua etapă a Bacalaureatului.

În alte vremuri, admiterea la facultate presupunea o concurenţă acerbă şi stres maxim din partea tinerilor cu vise de student. Astăzi, de multe ori, nici locurile de la buget nu se ocupă din prima etapă, stresul mutându-se în ograda universitarilor.
Cea mai vizibil afectată, în acest moment, este Universitatea „Al. I. Cuza”, în care a şi fost scos la concurs cel mai mare număr de locuri. Deşi, în vară, păreau a se fi ocupat cele 3.505 de locuri la buget şi 2.930 de locuri la taxă, astăzi se anunţă libere nu mai puţin de 1.469 de locuri la taxă, dar şi 298 de locuri la buget.
Astfel, numai la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor au mai rămas opt locuri la buget şi 642 la taxă – dintr-un total de 1.100 de locuri cu plată. La Biologie mai sunt 30 de locuri la buget şi 20 la taxă, iar la Psihologie – 46 de locuri la taxă. La Chimie – 60 de locuri la buget şi 19 la taxă, la Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice – 14, respectiv 243 de locuri. La Fizică sunt scoase la concurs 65 de locuri la buget şi 20 la taxă, la Geografie şi Geologie sunt 14 şi 186 de locuri, la Istorie – 18, respectiv 25 de locuri, iar la Litere, 33 şi 175 de locuri. La Matematică au mai rămas 27 şi 18 locuri, la Teologie ortodoxă – 16 şi 66, iar la Teologie romano-catolică, 13 şi nouă locuri.

La „Cuza”, doar la Drept, la Educaţie Fizică şi Sport şi la Informatică nu au mai rămas locuri pentru admiterea de toamnă
Fiecare dintre aceste locuri speră să-şi găsească ocupantul, de astăzi şi până pe 11 septembrie. „Este amuzant spre tragic. S-a ţinut cu dinţii de Bac-ul corigenţilor, căci ei păreau a ne fi salvarea. Avem 1.700 de locuri libere şi 533 de inşi care au reuşit să treacă de examen. Pe ei trebuie să-i împărţim şi cu alte universităţi”, a constatat, cu amărăciune, un cadru didactic de la „Cuza”.
La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, sesiunea de admitere se va desfăşura pentru o perioadă mai lungă de timp – până pe 20 septembrie. Doar la facultăţile de Arhitectură şi Automatică şi Calculatoare s-a epuizat oferta din vară, în rest rămânând zeci de locuri la taxă, dar şi la buget, la fiecare facultate în parte. De exemplu, la Facultatea de Construcţii Maşini şi Management Industrial mai sunt 52 de locuri bugetate. 230 asemenea locuri mai sunt la Construcţii şi Instalaţii şi 75 la Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, până pe 12 septembrie, mai sunt disponibile 92 de locuri. Nesemnificativ pare numărul doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”. Aici, mai există câteva oferte, răsfirate – şi multe dintre ele pentru tineri romi sau din Republica Moldova.

De Bacalaureatul de toamnă au trecut 509 candidaţi în prima etapă şi alţi 24, după contestaţii. Astăzi, ei sunt aşteptaţi cu braţele deschise, pentru a ocupa chiar şi un loc la buget!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont