Ministerul Sănătăţii a publicat pe internet proiectul legii sănătăţii, pentru a fi supus dezbaterii publice şi ar putea fi aplicat în cel mai scurt timp.

Dacă în prezent vizitele la medic, pachetele de analize, intervenţiile medicale sau zilele de spitalizare în unităţile de stat erau plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cazul persoanelor asigurate, când coplata va fi obligatorie, orice pacient va scoate bani din buzunar pentru aceste servicii. Practic, orice vizită la medic va costa! Măsura ar trebui să ajute sistemul sanitar şi bugetul de stat. Un prim efect ar fi diminuarea cererii de servicii.

De exemplu, există cazuri când o persoană care ştie că nu are o boală gravă se internează sub un pretext fals doar pentru a beneficia de un pachet de analize complet achitat de CNAS. În acest caz, datorită coplăţii, el va băga mâna în buzunar pentru consultaţia medicală, pentru analize şi pentru fiecare zi de internare. Cum suma va fi prea mare, ţinând cont că “pacientul” viza doar un set de analize, respectivul va prefera să meargă la medicul de familie, unde va plăti o consultaţie şi un set de analize mai ieftine. Astfel, medicul care s-ar fi ocupat de “pacientul fals” e disponibil pentru un caz real, iar spitalul va câştiga un pat liber pentru cineva care chiar ar fi avut nevoie.

Ziua de spitalizare va costa între 20 şi 80 de lei

Ministerul Sănătăţii a stabilit pentru fiecare tip de spital că internările vor fi împărţite în două categorii. E vorba de spitalizare de zi, adică îngrijiri medicale pentru mai puţin de 12 ore. În acest caz, pacientul va plăti între 20 şi 60 de lei pe zi. Mai există spitalizarea continuă, adică internare pe toată durata necesară rezolvării problemei medicale, când pacientul va achita între 40 şi 80 de lei pe zi.

Cine e scutit de plata?
Pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei/lună, minorii, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, cuprinşi într-o formă de învăţământ, lăuzele şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate (dializă, diabet, cancer, etc.) nu vor plăti coplata aferentă afecţiunii respective.

Actualizare – 13 august 2012

Plata consultaţiilor la medic se amână, cel puţin pentru moment. Medicii sunt de părere că odată cu introducerea acestei taxe, nu toţi bolnavii vor mai putea să se trateze.

Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Sănătăţii, pacienţii ar fi trebuit să plătească pentru o zi de spitalizare între 20 şi 60 de lei. Singurii scutiţi de coplată ar fi copiii, gravidele şi pensionarii.

Coplata este folosită în multe din statele europene şi are în primul rând rolul de a diminua serviciile inutile. Introducerea acestui sistem, fără a fi explicat şi fără a se stabil un nivel scăzut al taxării, poate avea efecte negative asupra pacienţilor, spun medicii de familie.

„Nu sunt împotrivă, dar nu cred că e momentul. Dacă pacienţii intră în panică să nu se prezinte la medic pentru că au de plătit vor amâna mergerea la medic, o boală mai gravă costă mai mult”, este de părere medicul Rodica Tănăsescu.

Asociaţiile profesionale resping coplata pe motiv că banii care se vor obţine astfel de la pacienţi vor fi folosiţi de stat în alte scopuri decât pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar.

Ministerul Sănătăţii a lansat la începutul acestei luni proiectul de lege care instituie coplata în sistemul sanitar, iar tarifele pentru o zi de spitalizare ar fi urmat să oscileze între 20 şi 60 de lei. Şi consultaţiile la medic ar urma să coste. Tariful minim prevăzut în proiect este de 5 lei, însă putea ajunge la câteva sute de lei, în funcţie de specializarea medicului şi de investigaţia făcută.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont