Salarizarea clasica de pe vremuri s-a transformat azi intr-o oferta mai complexa, numita pachet salarial. Prin urmare, la un interviu de angajare, nu ezita sa te interesezi ce contine pachetul salarial pe care firma respectiva e dispusa sa ti-l ofere.

„Principiile de baza ale unui sistem de remunerare total sunt: identificarea pozitiei tinta pe piata de munca, pentru a asigura nivelul de remunerare, si articularea angajamentului unei companii de a rasplati activitatea angajatilor.

Conform observatiilor specialistilor din resurse umane, 99,9% din misiunile companiilor arata preocuparea pentru binele angajatilor. In cazul multinationalelor, calcularea pachetului salarial este rezultat al imbinarii politicii existente la nivel international si cea locala. Companiile locale, pentru realizarea unui sistem profesionist de remunerare, in care nu au loc considerente subiective (de tip simpatii personale), trebuie sa-si defineasca filozofia, sa stie cum si cat sunt dispuse sa plateasca pentru a-si atrage oamenii si sa fie transparente in privinta criteriilor de calculare a pachetului salarial (nivel ierarhic, performante etc.).

Primul element din pachetul salarial este salariul de baza, care reprezinta plata pentru sarcinile de serviciu, pentru calificari sI rezultate standard. Acesta trebuie sa fie in asa fel proiectat incat sa reflecte nivelurile competitive de pe piata ale unor slujbe comparabile existente.

Cel de-al doilea element este plata variabila, oferita pe baza performantelor, pentru a recompensa atingerea unor obiective ale companiei si/sau performantele individuale. Ea variaza de la o companie la alta, in functie de obiective. Forma cea mai frecventa de recunoastere a acestor realizari sunt bonusurile sau platile stimulative si, in cazul fortei de vanzari, comisionul. Desi putin folosita de multinationale si de firmele mari, participarea la profit este des intalnita in firmele private romanesti!

Salariul mediu pe judete 2014(1)

Urmeaza recompensele pe termen lung (minim trei ani), care sunt si un mijoc de a-i pastra pe angajatii foarte buni in cadrul companiei. Lor li se ofera asa-numitele „share options”, adica posibilitatea de a cumpara, treptat, la un pret preferential, actiuni ale companiei (Coca Cola are o astfel de politica).

Daca intr-un interval de trei pana la cinci ani afacerea se dezvolta, o parte din salariati pot primi bonusuri pe termen lung. Au aparut in Romania politicile de imprumuturi, prin care compania isI crediteaza angajatii in achizitionarea de bunuri.

Urmatorul element dintr-un sistem de remunerare total sunt recompensele non-monetare, utilizate pentru a recunoaste contributiile exceptionale ale individului la performantele companiei. Ele pot consta in: zile libere platite suplimentar, invitatii la evenimente sociale, la cina sau recunoastere publica, de exemplu prin aparitia unui articol in revista companiei. Un studiu facut in cadrul unei multinationale din Turcia arata ca, printre altele, angajatii de aici ar fi atrasi de beneficii precum un rol in clipurile publicitare ale companiei sau o cina cu directorul general.

Al saselea element existent intr-un pachet salarial sunt recompensele intrinseci, care au de-a face cu nevoia de dezvoltare ulterioara a individului: trecerea intr-o pozitie cu responsablitati mai mari, participarea la conferinte, traininguri, popularizarea in presa. Ele sunt tot mai appreciate in Romania.

„Tendintele cele mai noi, stimulate si de schimbarile aduse de noua lege a pensiilor, vizeaza introducerea altor forme de motivare a angajatilor. Acestea se refera la indemnizatii suplimentare pentru concediile medicale, de maternitate sau de ingrijire a copilului sau, pe termen lung, planuri de pensii private. Conform unui studiu realizat recent, in medie, partea variabila a unui salariu variaza in functie de nivel ierarhic dupa cum urmeaza: 12,4% din salariul lunar pentru echipele din productie, 17% pentru top management si 38,8% pentru departamentele de vanzari.

Beneficiile cel mai des oferite tuturor angajatilor (conform studiului „Compensation & Key Human Resources Indicators Survey”)
Masa la un pret redus – 41,2%
Candina companiei – 35,3 %
Racoritoare gratuite – 41,2%
Produse ale companiei laun pret redus – 47,1 %
Asigurari de viata / in caz de accident – 58,8 %
Parcare gratuita – 82,4 %
Clinica medicala a companiei – 76,5 %
Activitati sociale ale companiei – 88,2 %
Cadouri pentru ocazii speciale – 52,9 %

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont