Ca orice animal, si cocosul poseda un ceas intern, numit ritm circadian, care regleaza succesiunea zi-noapte. Acest ceas ii spune cocosului cand se apropie rasaritul. Rasaritul reprezinta o noua zi, o noua aventura in cautarea mancarii si protejarea haremului de gaini. Iar cocosul, ca un impart al curtii ce este, trebuie sa fie pregatit sa muste voios din ziua ce va sa inceapa.

Curiozitati - de ce canta cocosii?

Insa nu doar ceasul interior indeamna cocosul sa cante. Se pare ca nivelul hormonilor, in special testosteronul, este mai ridicat la anumite momente din zi, printre care si rasaritul. Hormonul barbatiei impulsioneaza cocosul sa isi arate calitatile de conducator. Si cum sa te faci mai bine remarcat decat prin cantat?

Unele cercetari arata ca inainte de rasarit anumite unde magnetice razbat in atmosfera. Aceste unde pot fi percepute de cocos, anuntandu-i venirea diminetii. Cu sau fara aceste unde magnetice, cu siguranta primele raze de lumina stimuleaza pasarea sa cante.

Cantatul de dimineata al cocosului are rolul de a-i semnaliza pe ceilalti masculi, ca el este stapanul acestui teritoriu, iar gainile acestea sunt ale lui. Daca veti asculta, veti observa ca de cum canta primul cocos, se va porni o cascada de cucuriguri prin toata localitatea. E, daca vreti, un apel al tuturor stapanilor de curti din sat. Fiecare cocos se va stradui sa cante mai tare pentru a impresiona. Pasarea va incerca sa se urce cat mai la inaltime pentru ca sunetele sale sa ajunga cat mai departe.

Cocosii canta pe toata durata zilei. Canta pentru a-si semnaliza pozitia, dar si pentru a comunica cu gainile. La auzul unui sunet puternic sau la ivirea unui pericol, cocosul se va exprima vocal, dorind sa protejeze familia.

Dimineata canta mai voios. Pentru ca atunci sunetul se deplaseaza mai rapid si mai usor. Afara fiind liniste, cantatul cocosului traverseaza aerul cu usurinta si poate fi auzit de ceilalti cocosi mai bine.

De ce nu canta noaptea? Pentru ca gainile sunt pasari diurne. Totusi se mai intampla sa auzim cate un cantat de cocos la miezul noptii. Asta se intampla atunci cand pasarea sesizeaza un pericol, percepe o sursa de lumina (lumina lunii, lanterna, bec) sau poate are ritmul circadian dereglat.

 


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont