Cafeaua a devenit atat de asociata cu Columbia, incat multi oameni cred ca aici isi are si originea. Oricine – chiar si cu cea mai slaba cunostinta despre cafea – stie ca o mare parte din cafea creste in Columbia. In productia mondiala de cafea, Columbia se afla pe locul al II-lea, dupa Brazilia.

Cum are Columbia un asemenea succes pe piata mondiala de cafea? Geografia, climatul si geologia tarii sunt cheile intelegerii productiei imbelsugate de cafea. Muntii Anzi creeaza topografia distincta a Columbiei cu creste ce se inalta cu distinctie si vai ce acopera aproape jumatate din tara. Deoarece ecuatorul trece chiar prin inima tarii, temperaturile din regiunile muntoase columbiene depind in intregime de altitudine si fluctueaza putin de la sezon la sezon. Dar geografia in sine este cea care defineste, in fond, cafeaua in Columbia, asigurand intr-un mod ironic atat o amplasare adecvata cat si una limitata. Situata pe culmea terenului abrupt, limitele micilor ferme de cafea – numite fincas – sunt frecvent inghitite de natura insasi. Topografia, de asemenea, a daruit Columbiei o alta mare provocare: sarcina dificila de a transporta cafeaua de pe teren catre piata.

La inceputul anilor 1700, la mai mult de 200 de ani dupa sosirea spaniolilor pe acest teritoriu, cafeaua a fost introdusa in sud de preotii iezuiti si a inceput o cultivare restransa. Mai tarziu avea sa fie adusa in regiunile nord – estice din Venezuela, din nou de catre iezuiti, printre care aceasta bautura era foarte populara. Recoltele au fost initial pentru consumul local. Desi gurvernul a incurajat cultivarea de cafea, lipsa serioasa a mijloacelor de transport pe un pamant accidentat, colturos, a facut ca extinderea culturii in afara suprafetelor izolate sa fie prea dificila. Banii obtinuti din vanzarea cafelei au ajutat la consolidarea unor proiecte care au ingaduit transportul ei eficient. Unde raurile erau navigabile s-au introdus barci cu motor, apoi nave cu aburi, s-au construit cai ferate unde a fost posibil; drumurile au fost imbunatatite pentru a uni orase si sate ce erau strabatute cu ajutorul catarilor si mai tarziu cu ajutorul micilor masini utilitare. Toate formele de transport aveau un lucru in comun: transportau cafeaua.

La inceputul anilor 1900 Columbia a devenit al doilea producator mare de cafea din lume si si-a mentinut pozitia de atunci. Intreaga recolta a tarii este in exclusivitate cafea arabica spalata. Unica tara sud-americana cu porturi atat la Atlantic, cat si la Pacific, astazi Columbia produce aproximativ 12 milioane de saci de cafea pe an si o transporta din cele trei porturi principale: Santa Marta, Cartagena si Buenaventura.

Mai mult de o treime din populatia rurala a tarii lucreaza in industria cafelei. In mod traditional, cafeaua columbiana a fost crescuta de cafeteros sau mici fermieri. Devenind centre ale vietii rurale familiale, fincas – micile ferme – au mentinut, de asemenea, industria cafelei.

Culesul cafelei in terenul columbian este o sarcina destul de grea. Doar ciresele coapte sunt culese si datorita climatului temperat ecuatorial, arborii infloresc si produc fructe de-a lungul anului, necesitand un cules aproape neincetat. Noroc ca, la fel ca in Yemen, si in Columbia culesul cafelei este treaba barbatilor.

Regiunea primara unde creste cafea in Columbia este zona Cafetera, o vale cu un teren accidentat, neuniform, ce se intinde pe o lungime de 200 de mile intre cordeliera centrala si de vest, cu Rio Cauca in centru. De-a lungul intregii zone, panta dupa panta este acoperita cu arbori de cafea care domina aceasta suprafata, ei fiind pur si simplu prezenti peste tot, creind o frumusete aparte a locului, care nu este unul linistit. De exemplu, in ianuarie 1999 un cutremur de pamant a zguduit Columbia, lovind cel mai tare zona Cafetera.

Orase intregi au fost reduse la niste daramaturi, mai mult de 6000 de case fiind distruse. Rezistenta micilor fermieri – cafeteros – a fost inca o data testata. Chiar daca s-au zbatut sa-si reconstruiasca (inca o data) vietile, orasele si casele zdruncinate, au trebuit sa mentina cultura de care depind mijloacele lor de trai: cafeaua.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account