Vrei sa achizitionezi un produs mai costisitor pe care sa il platesti esalonat, pentru a nu resimti brusc socul financiar pe care il presupune investitia? Acum exista la aproape toate produsele modalitati de plata in leasing sau rate. Nu stii care este mai avantajoasa in cazul tau? Puteti vedea mai jos care sunt avantajele fiecareia dintre variante.
Ratele
Ce intelegem mai intai prin rate? Vorbim de rate atunci cand accesam un credit, fie de la o banca, fie de la o institutie financiara nebancara, in genul anumitor firme care acorda credite pentru obiecte de folosinta indelungata in diverse magazine de produse electrocasnice.
Ratele sunt aferente cumpararii unui bun prin credit, pretul integral al bunului urmand sa fie achitat in anumite transe lunare (rate) care pot fi egale sau descrescatoare si care sa acopere rata de capital si o anumita dobanda. Exista posibilitatea sa optezi pentru rate fixe sau variabile, in functie de dobanda, dar mai este, de asemenea, posibil ca trendul descendent din ultima perioada la creditele in lei sa nu mai continue si sa platesti o dobanda mai mare decat in momentul realizarii cumpararii.
Ca firma, daca achizitionezi un bun in rate, aceasta rata nu este total deductibila pe cheltuieli, ci, conform normelor legale, doar rata de amortizare, care difera in functie de bunul cumparat. Transferul proprietatii asupra bunului se face la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare. Este foarte important acest lucru, deoarece diferenta principala dintre rate si leasing este tocmai acest transfer al proprietatii.
Leasing-ul
Leasing-ul este o specie a contractului de imprumut prin care bunul este inchiriat, urmand ca la finalul contractului si achitarea ratei reziduale acesta sa treaca in proprietatea celui ce l-a utilizat.
Partile in contract sunt:
• firma vanzatoare a bunului
• firma de leasing care finanteaza si care devine proprietar al bunului pana la finalul contractului si
• utilizatorul, adica tu.
Prin leasing se pot achizitiona atat autovehicule, cat si diverse utilaje, in ultima perioada aparand companii de leasing care ofera acest sistem si pentru achizitionarea de imobile. Important este insa ca fiecare sa inteleaga ca in cazul leasingului pozitia celui ce achizitioneaza bunul, din punct de vedere juridic, este doar cea de utilizator si nu de proprietar, pana la achitarea valorii reziduale si realizarea transferului de proprietate. Este important de stiut acest lucru, deoarece firma care ofera bunul in leasing poate fi urmarita in caz de insolvabilitate de catre creditori asupra universalitatii bunurilor sale, incluzand aici si bunul pe care il utilizezi tu
Puteti fi in situatia in care, dupa ce ai achitat – sa spunem – 70% din valoarea unui bun, sa il pierzi deoarece firma de leasing a intrat in faliment. De aceea, atentie la seriozitatea firmei de leasing si la bonitatea ei. Cine este, cine ii sunt actionarii?
Leasingul prezinta avantajul ca taxele vamale se achita, in cazul leasingului operational, doar la rata reziduala (20%) si nu la intreaga valoare a bunului.
Indiferent de forma de achizitionare – rate sau leasing – este important si in ce valuta facem respectivul contract. Sfatul meu ar fi ca valuta contractului sa coincida cu cea in care esti platit, astfel fiind la adapost de eventualele fluctuatii ale cursului de schimb intre leu si celelalte valute. Daca in ultima perioada s-a ajuns la o scadere a dobanzilor la creditele in lei, acest lucru nu s-a realizat uniform la toate bancile. De aceea, inainte de a incheia un contract de credit, incearca sa te interesezi exact asupra dobanzilor practicate de banca respectiva. Sunt pe piata in acest moment diferente de la simplu la dublu, de aceea atentie! Trebuie sa ai in vedere dobanda anuala efectiva pe care trebuie sa o platesti (DAE), in care intra si toate taxele, comisioanele, asigurarile si nu numai dobanda simpla pe care de multe ori bancile o prezinta in reclama. Daca la un credit dobanda este – sa spunem – de 12 % la lei, DAE poate fi si de 21%, adaugandu-se aici si cele mentionate anterior.
Indiferent de modul de achizitionare, fii atenta la:
• taxele de management;
• asigurarile solicitate;
• comisionul de acordare si cel de evaluare al dosarului, care cresc de multe ori considerabil sumele pe care trebuie sa le achitam.
Deci, ce ar trebui sa alegi ?
Acorda multa atentie atunci cand trebuie sa optezi pentru achizitionarea unui produs financiar. Procedeaza la fel ca in situatia in care ai cumpara orice alt bun. Compara cu atentie avantajele, citeste modelul de contract si abia dupa aceea cumpara.
Tags: bani leasing rate