In prezent e foarte greu sa-ti cumperi o masina (mai ales pentru studenti), insa, mult mai greu este sa o alimentezi, pretul combustibilului fiind destul de mare. Exista insa cateva metode care te ajuta sa economisesti combustibil. Motorul reprezintă principalul ansamblu care influenţează (în bine sau în rău) consumul de combustibil. La rândul său, motorul este alcătuit din diverse sisteme a căror proastă funcţionare scade economia de carburant.

Sfaturi pentru soferi - cum consumi mai putin conbustibil

Intretinerea masinii

Verificarea periodică a masinii are ca efect mentinerea ei la parametri optimi, iar daca aceasta regula nu este luata in seama, consumul de carburant va creste semnificativ.

Fiecare masina foloseste un anumit tip de ulei de motor. De obicei in cartea vehiculului, producatorul arata care este cel potrivit. Folosirea unui alt tip de ulei decat cel indicat va afecta atat motorul cat si consumul de combustibil.

Presiunea cauciucurilor influenţează şi ea consumul. Un studiu al producatorilor de anvelope  a aratat ca o presiune scazuta a pneurilor cu 20% are ca efect o crestere a consumului de combustibil cu 10%.  Specialistii recomanda un control al presiunii in fiecare saptamana, si inainte de fiecare calatorie mai lunga.

 

 Nu încarcaţi prea tare maşina

În special femeile au tendinţa de a lua în bagaj tot felul de lucruri inutile. La orice kilogram in plus motorul va trebui sa fie turat mai mult, iar consumul va creste inevitabil. Portbagajul de pe plafon ar trebui folosit doar daca este absolut necesar, pentru mentinerea unei aerodinamici optime a masinii.

 

 Stilul de condus

Sofatul economic este de departe cel mai important element din toata aceasta insiruire de reguli. Se recomanda folosirea, pe cat posibil, a treptelor superioare de viteza, fara a subtura prea mult masina. Treptele ar trebui schimbate cat mai devreme, fara a se depasi 2.000-2.500 de rotatii pe minut.

Pedala de acceleratie nu trebuie bruscata. Cu cat este apasata mai intens cu atat creste consumul.

Franele trebuie folosite cat mai putin. Este mult mai eficient sa mergi constant decat sa rulezi cu viteza si apoi sa franezi brusc.

Pe autostrada este recomandata reducerea vitezei, cu cat este mai mica, cu atat mai bine. Daca, spre exemplu, viteza este redusa de la 120 la 100 km/h, economia de combustibil este de aproximativ 25%.

Se recomanda oprirea aparatelor electronice de la bord care nu sunt necesare, cele mai multe utilizeaza energie produsa de motor.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont