Daca te nemultumeste culoarea ochilor tai, poti oricand sa remediezi problema, cu ajutorul lentilelor de contact cosmetice. Dar fara sa-ti neglijezi sanatatea.

Lentilele de contact colorate - avantaje si dezavantaje

Semne de alarma

Chiar daca la inceput poate aparea o anumita sensibilitate, pana se obisnuieste ochiul cu lentila, ia aminte la semnalele care te avertizeaza ca ceva nu e in regula: ai ochii rosii si durerosi, lumina incepe sa te supere, vezi neclar, iti lacrimeaza ochii sau colecteaza secretii. In aceste situatii, oricat de bine ti-ar sta cu noua culoare a irisului, scoate-ti lentilele. Nu risca si nu le mai purta inainte sa te vada un doctor oftalmolog.

Reguli de aur

Asa cum ziceam mai sus, igiena stricta este o conditie care trebuie respectata fara discutii. Asta inseamna sa te speli temeinic pe maini inainte sa atingi lentilele, sa le tii in cutiile lor, in solutia recomandata (pe care o schimbi de fiecare data cand le folosesti), sa nu le lasi niciodata fara solutie (pentru ca se usuca si apoi nu le mai poti utiliza) si sa mergi la control dupa cum iti indica medicul. In afara de aceste masuri, este bine sa le porti progresiv, ca sa lasi timp ochilor sa se obisnuiasca cu ele (porneste de la cateva ore, pana ajungi la timpul maxim recomandat) si chiar sa renunti la ele o data pe saptamana. In zilele in care le porti, fereste-te de mediile cu praf, fum sau nisip, nu merge la plaja sau la piscina si tempereaza-ti pornirile de a te freca la ochi. Si nu le achizitiona inainte de a face o vizita unui medic oftalmolog, ca sa primesti acordul pentru purtarea lor, chiar daca sunt doar lentile de contact cosmetice.

Nu te juca cu sanatatea ta

Daca ochii iti dau de stire ca nu tolereaza lentilele de contact, nu te incapatana sa le porti. Efectele pot fi grave si ireversibile.
Ce riscuri implica purtarea lentilor de contact?
In Romania, asistam in ultimii zece ani la un numar tot mai mare de solicitari pentru prescrierea lentilelor de contact (LC), mai ales ca mijloc de corectie a ametropiilor, dar si din motive estetice. Purtarea acestora ajuta la corectarea astigmatismului neregulat, a defectelor epiteliale persistente, a eroziunilor corneene recurente, a keratopatiei edematoase, a distrofiilor corneene specifice, a keratopatiei de expunere.

Purtarea LC presupune si riscuri de dezvoltare a infectiilor si leziunilor la nivelul corneei.

Simptomele ce pot aparea sunt: roseata, durerea, senzatia de arsura la nivelul ochiului, vedere incetosata sau o sensibilitate extrema la lumina (fotofobie).
Daca aceste simptome persista mai mult de doua-trei ore dupa indepartarea LC si curatirea ochiului, trebuie efectuata o consultatie la un medic oftalmolog.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont