Cursuri contabilitate REGISTRUL-JURNAL

REGISTRUL-JURNAL (Cod 14-1-1)

Format A4, prezent fie sub forma de registru a 100 de file, fie tiparit pe una sau pe ambele fete, in cazul in care se complecteaza manual, fie sub forma de listari informatice legate sub forma de registru.

1.Serveste ca:

–          document obligatoriu de inregistrare cronologica si sistematica a modificarii patrimoniului unitatii;

–          proba in litigii

2. Se intocmeste de catre regiile autonome, societatile comerciale, institutiile publice, unitatile cooperatiste, asociatiile si celelalte persoane juridice, intr-un singur exemplar, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat, si inregistrat la organul fiscal teritorial.

Numerotarea filelor registrelor se va face in ordine crescatoare, iar volumele se vor numerota in ordinea completarii lor.

Unitatile patrimoniale vor inregistra la organele fiscale volumele urmatoare, pe masura completarii celor inregistrate si parafate anterior, facand dovada completarii acestora fara stersaturi, spatii libere sau file lipsa.

Se intocmeste zilnic sau lunar, dupa caz, prin inregistrarea cronologica, fara stersaturi si spati libere, a documentelor in care se reflecta miscarea patrimoniului unitatii.

In cazul in care societatea foloseste jurnale auxiliare, totalul lunar al fiecaruia se trece in registrul-jurnal.

In conditiile conducerii contabilitatii cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operatie pateimoniala se va inregistra prin articole contabile, in mod cronologic, dupa data de intocmire sau de intrare a documentelor in unitate. In aceasta situatie, Registrul-jurnal se elibereaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor. Registrul-jurnal va fi snuruit , parafat si inregistrat in evidenta unitatii in luna urmatoare in care numarul de file editate este 100, sau annual, daca numarul filelor editate este sub 100,pentru un exercitiu financiar. Registrul-jurnal parafat si inregistra la organul fiscal teritorial se va completa lunar, prin preluarea totalului sumelor debitoare si creditoare din Registrul-jurnal obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul.

In cazul in care o unitate patrimoniala are subunitati dispersate teritorial si care conduc contabilitatea pana la balanta de verificare Registrul-jurnal se va conduce de catre subunitati in conditiile inregistrarii acesteia la organul fiscal teritorial de care apartin.

In coloana 1 se inscrie numarul curent al operatiilor inregistrate incepand de la 1 ianuarie, respectiv inceputul activitatii, pana la 31 decembrie, respectiv incetarea activitatii.

In coloana 2 se trece data (anul, luna, ziua) cand se face inregistrarea, care trebuie sa coincida cu data in care are loc efectiv operatia.

In coloana 3 se trece felul documentului ( factura, chitanta fiscala, jurnal-situatie privind operatiile de casa si banca, jurnalul decontarilor cu furnizorii etc.), precum si numarul si data documentului.

In coloana 4 se trece felul operatiei, dandu-se explicatiile necesare in legatura cu operatia respectiva, precum si elementele de verificare.

In coloanele 5 si 6 se trece simbolul conturilor debitoare si, respectiv, creditoare.

In coloanele 7 si 8 se trec sumele totale, debitoare si creditoare din documentul respectiv ( bon, factura, jurnal auxiliar, etc.)

In Registrul-jurnal se trec toate operatiile economice privind modificarea patrimoniului unitatii, indiferent daca acestea au loc in numerar sau prin contul de decontare de la banca, netinandu-se seama daca a avut loc plata sau incasarea efectiva.

Acest registru se parafeaza de catre organul fiscal teritorial, la incetarea activitatii unitatii, precum si ori de cate ori este cazul.

3. Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

4. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, impreuna cu documentele justificativecare au stat la baza intocmirii lui.

 

…………………………………..                                                                                                        (Unitatea)                                                                                                                                                                              REGISTRUL JURNAL

Nr. pagina………….

Nr. crt. Data inreg. Documentul (fel, nr.,data) Explicatii Simbol conturi Sume
Debitoare Creditoare Debitoare Creditoare
1 2 3 4 5 6 7 8
      Report x x    
               
               
               
               
               
               
               
               
De reportat    

Intocmit,                                            Verificat,                                               14-1-1     A4

 

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont