Mai rar o sa intalnesti interviuri de angajare fara intrebarea „De ce ai plecat de la ultimul serviciu?” Si daca ai lasat in urma ceva deranj, incepi sa te framanti: Sa fii sincer pana in maduva, spunand ceea ce crezi ca s-a intamplat? Sa te dai bun crestin si s-o tii ca gaia-maţu cu „ce-a fost a fost”? Sa-ti injuri vartos sefii din cauza carora ai plecat, mai ales daca sunt de la concurenta noului job? Sau sa minti ca de fapt nu te-ai certat cu nimeni si ca, dincolo de cateva sicane, inca mai faci brudersaft cu fostii sefi?
Cu intrebarile astea am ajuns la compania de recrutare Perform HR si am adunat mai jos raspunsurile lor.
1. Ai plecat cu zavistie mare din vechiul post. Te-ai incaierat cu smecherul firmei, v-aţi jurat razbunare, ai luat baza de date a companiei, ai lasat pe server doar jocul ala YetiSports, in care dai cu bata in pinguini, si ai pus lipiciosenii pe clante. Parerea noastra este ca trebuie sa-ti schimbi identitatea, poate nu te gasesc amicii fostului sef, eventual sa cauti un job in alta tara.
Consilierii de Perform HR ne-au spus ca in urma unei astfel de despartiri, la interviul pentru noua slujba cel mai bine ar fi sa minimalizezi conflictul prin care ai trecut – au fost unele neintelegeri – si sa gasesti scuze in circumstante, dar vinile sa le imparti democratic: au aparut niste probleme din cauza situatiei din piata; si eu si sefii am fost oarecum afectati de situatie si stiti cum e in momentele de criza, apar tensiuni etc. Nu pronunta „nervi”, „scandal”, „sa nu mai aud de ei” etc.
2. Ai fost un strengar la vechiul loc de munca: te-ai combinat cu iubita sefului, te-ai combinat cu iubita colegului de birou si in general te-ai combinat cu toate damele corespunzatoare care au trecut prin firma. Daca era dupa tine, mai stateai in companie ca mai erau doua tipese disponibile la contabilitate, dar au complotat prea multi masculi pentru punerea ta pe liber.
Daca au fost numai astea, oamenii de resurse umane de la Perform HR ne propun ca la interviul de angajare sa insistam pe aspectele profesionale ale actvitatii. Adica sa vorbm despre cum am acumulat experienta in aceasta perioada si despre cum am transpirat dedicati firmei. La interviuri e mai bine sa nu pomenim de latura poligama a personalitatii.
3. S-a bucurat lumea cand ai plecat de la ultima slujba deoarece, desi ai muncit pe branci si ai o fire de baiat bun, esti cam impiedicat de fel si, prin munca ta, ai lovit in bugetul companiei. In plus, firma aia prompta si ieftina de catering nu mai livreaza mancare fostilor colegi, dupa ce ai dat tu cateva comenzi.
Este important, spun cei de la Perform HR, ca atunci cand mergi la interviu pentru noul job sa transmiti incredere in tine: „Prima impresie conteaza foarte mult. Un intervievator va vrea sa vada determinare din partea aplicantului, dar si capacitatea de a interactiona cu oamenii. O strangere de mana ferma, o privire in ochi si un zambet, ii vor face pe ambii interlocutori sa se relaxeze. Aceasta impresie buna de la interviu s-ar putea sa-l determine pe angajator sa te incerce, chiar daca el a aflat ca nu ai avut cel mai reusit parcurs pana atunci”, a comentat Alexandra D. de la compania citata.