Este ciudat cum uneori oamenii se intreaba ce-ar fi facut daca n-ar fi avut televizor si nu privesc in urma, unde gasesc raspunsuri: ar fi citit, ar fi dansat ar fi invatat arta conversatiei. Mi se pare extraordinar ca unii oameni au reusit candva sa transforme discutiile de salon in acte de inteligenta si creatie.

Si-acum ca sa revenim treptat la lumea noastra, a oamenilor obisnuiti, iti dau un exemplu de dialog intre doi mosieri parveniti:
“-Dati-mi voie sa va rog sa luati loc pe fotoliul de colo, spuse Manilov. O sa stati mai comod.
-Dati-mi voie sa stau pe un scaun.
-Dati-mi voie sa nu va dau voie, se impotrivi Manilov zambind.Fotoliul e anume pentru musafiri”*

Manierele conversatiei nu inseamna o ingreunare a comunicarii prin podoabe verbale de prost-gust ca in modelul de mai sus, ci respectarea unor reguli foarte simple.

Nu este politicos sa intrerupi un om care vorbeste, iar daca esti nevoit sa o faci trebuie sa iti ceri scuze. Nu ai voie sa monopolizezi conversatia oricat de interesanta consideri ca ar fi povestea ta. Nu folosi cuvinte a caror semnificatie iti este neclara. La fel si in cazul neologismelor sau cuvintelor din alta limba, evita-le daca nu stapanesti pronuntia lor corecta. O alta solutie de bun-simt este sa-I intrebi pe cei din jur, sa le ceri ajutorul.

Nu te contrazice de dragul de a o face. Daca nu ai argumente solide mai bine pastreaza-ti pentru tine ideile. Iar in cazul in care un interlocutor s-a dovedit mult mai bine informat, admite cinstit ca a avut dreptate. Totodata nu aproba lucruri de care nu esti sigur. S-ar putea sa gresesti, iar cineva care stie despre ce e vorba sa-ti inteleaga jocul ignorantei. Vorbeste calm, nu te aprinde intr-o conversatie! Nu gesticula peste masura, insa tine cont ca adesea este bine sa ai o anumita expresivitate. Nu repeta o idee daca cei din jur n-au avut reactia pe care mizai. Spre exemplu, in cazul unei glume care tie ti se pare amuzanta, insa celor din jur deplasata, non-reactia lor a fost o forma de politete.

Priveste-ti interlocutorul in ochi, altfel va parea ca ai ceva de ascuns, ca esti nesigur pe tine sau emotiv. Nu insista cu intrebari asupra unor subiecte negative cum ar si decesul cuiva, o boala, un divort, un faliment. “Dar cum a murit sotul dumneavoastra? A fost dureros?”. La final, cel mai important sfat: nu barfi, nici macar la o cafea cu cea mai buna prietena, iar daca ai neaparat ceva de transmis cuiva gaseste puterea si demnitatea sa-I spui in fata.

“Intamplarea mi-a dat fericirea, as putea sa spun una deosebita, de a sta de vorba cu dumneavoastra si de a ma delecta cu placuta conversatie a domniei-voastre…”*


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont