Multi parinti s-au intrebat probabil cum sa faca asa incat copiii lor sa aiba in familie un mediu propice bunei educatii. Si doar cine nu este parinte nu stie cat de complicat este raspunsul la aceasta intrebare. In mod paradoxal, specialistii au descoperit, ca cei mici au nevoie in egala masura de autoritate si de comunicare in sanul familiei.

Atunci cand ambii parinti sunt foarte ingaduitori, copiii nu se mai simt in siguranta, sunt dezorientati; pentru ca atunci nu mai exista niste reguli bine stabilite pe care sa trebuiasca sa le urmeze. Daca parintii sunt autoritari si instituie niste reguli de la care nu se abat niciodata, copiii vor deveni timizi si cu stima de sine foarte scazuta.

De cele mai multe ori familiile devin un fel de „joaca” de-a politistul bun si de-a politistul rau: mama preia rolul persoanei ingaduitoare si care comunica foarte bine cu cei mici, iar tatal isi asuma rolul autoritar. Problema e ca acest comportament nu este o decizie constienta si adaptata la necesitati. Si atunci copilul crede despre mama ca este o persoana foarte buna si despre tata ca e rau. Si atunci, cum sa faci sa comunici foarte bine cu fiul sau fiica ta, dar in acelasi timp sa stii sa impui in familie niste reguli utile pe care sa le poti adapta mereu la situatiile aparute?

Raspunsul il aflam tot de la specialisti: comportamentul parintilor, unul fata de celalalt sau fata de oricare alt membru al familiei este un model pentru copii. Daca un copil are in familiei o atmosfera calda, in care comunicarea este la mare pret, cu siguranta ca in scurt timp va invata sa-si exprime sentimentele fata de ceilalti si sa inteleaga problemele celorlalti. Atunci cand va vedea ca parintii se ajuta mereu la treburile casnice, va vrea sa aiba si el mica lui contributie. Mamele „taie din radacina” uneori aceste porniri sincere ale copiilor, care daca ar fi cultivate la timp ar da roade extraordinare.

Lasati copiii sa faca tot felul de treburi marunte pe langa casa. Acordati-le increderea ca vor putea duce pana la capat o treaba si ei chiar vor reusi. Iar daca n-au s-o faca, nu-i certati ca n-au reusit. Aveti rabdare si mai acordati-le o sansa. Daca o veti face, veti vedea ca in timp, copilul dumneavoastra se va transforma intr-un om gospodar. Va stii exact ce sa faca atunci cand va apare o situatie neprevazuta. Sa nu credeti ca daca copilul e mic si face tot felul de boacane nu e demn de respect. Daca va respectati copilul, va respectati pe dumneavoastra; pentru ca de fapt copiii sunt oglinda parintilor.

Dumneavoastra parintii trebuie sa faceti mereu „exercitii” de receptivitate, pentru ca cei mici au nevoi pe care uneori nu pot sau nu stiu sa le exprime. Desi timpul petrecut cu cei mici este de multe ori limitat, din cauza serviciului de cele mai multe ori, folositi acele momente pentru a discuta sanatos despre lucruri importante. Faceti-va ascultati trezind respectul micutilor, dar si ascultati la randul dumneavoastra. Nici nu stiti cate lucruri interesante puteti auzi din gura unui copil.

Ei au capacitatea de a exprima lucruri foarte complicate in cuvinte foarte simple. Nu pierdeti aceste momente deosebite din viata copiilor dumneavoastra, pentru ca fiecare varsta isi are minunile ei si mai tarziu o sa va doara ca n-ati stiut sa le apreciati la valoarea lor. Dragi tati, nu puneti niciodata egal intre „o bere cu prietenii” si „o partida de fotbal cu fiul” sau „o plimbare in parc cu fiica si jucaria ei preferata”. Nu zic sa nu aveti prieteni, dimpotriva, dar intotdeauna sa va faceti timp pentru copilul dumneavoastra.

Sa nu spuneti „Nu” rugamintii lui, numai pentru ca vi se pare ca altceva ar fi mai important. Poate ca a venit vremea sa intelegeti ca familia este prioritatea nr.1: pentru ca ea va umple cu adevarat sufletul de bucurie. Sa nu confundati vreodata autoritatea cu agresivitatea sau violenta (fizica sau verbala). Autoritatea este respectul pentru un set de reguli utile si stabilite de comun acord cu membrii familiei. Nu inseamna ca va puteti permite sa loviti copilul, sotia sau alt membru al familiei ca sa … impuneti autoritatea.

Respectul pentru aceste reguli se construieste treptat, pe masura ce ele isi dovedesc utilitatea, nu altfel. Dragi mame, nu le permiteti orice copiilor in numele iubirii pentru ei. Incercati sa-i invatati ca disciplina si respectul este ceva necesar si util in anii ce vor urma; invatati-i ca increderea in fortele proprii se bazeaza pe efort, nu se primeste cadou. Dragi bunici, incercati sa nu va derutati nepotii cu excesiva ingaduinta si ajutati-va fiii sa gaseasca echilibrul intre autoritate si comunicare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont