Informatii pentru studiul de doctorat – Universitatea Gheorghe Asachi
Perfectionarea prin doctorat reprezinta al treilea ciclu de pregatire universitara avansata. Programul de doctorat, colocviul de admitere la doctorat, programul de pregatire, sustinerea publica a tezei de doctorat si obtinerea diplomei de Doctor se desfasoara în conformitate cu Legea invatamantului cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 14 din Legea nr. 288/24 iunie 2004, a H.G.nr. 567/ 24.06.2005, si a Regulamentului privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat.
Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi are aprobare pentru organizarea doctoratului in domeniile fundamentale:
1. Stiinte ingineresti
2. Stiinte exacte
FORMELE DE PREGATIRE prin doctorat sunt:
cu frecventa – pentru o perioada de 3 ani si este organizat in regim cu burse sau fara burse acordate de Ministerul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului si obtinute de candidati prin concurs în ordinea mediilor dobandite la concursul de admitere;
*
fara frecventa – pentru o perioada de 3 ani , doar in regim cu taxa;
Doctoratul are doua componente:
* Programul de pregatire bazat pe studii universitare avansate (anul I)
* Programul de cercetare stiintifica (anul II si III)
CONDUCATORII DE DOCTORAT – sunt profesori sau cercetatori stiintifici gr.I (profesori asociati în Universitatea Tehnica.”Gheorghe Asachi”) care au titlul de doctor, atestati sau reatestati de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului . Îndrumarea unui doctorand poate fi în cotutela cu universitati din tara si strainatate cu conditia recunoasterii bilaterale, a titlului de doctor.
CONCURSUL DE ADMITERE – se organizeaza anual, în luna septembrie, conform Hotarîrii Guvernului, astfel:
1. Prima proba a concursului va consta în examenul de competenta lingvistica pentru o limba de circulatie internationala, organizat la catedra de Limbi straine a universitatii noastre. În urma acestui examen, candidatul va obtine un certificat cu care se va prezenta la urmatoarea proba.
2. A doua proba se organizeaza sub forma unui colocviu pe baza unei tematici si a unei bibliografii anuntate in timp util si se sustine în fata unei comisii formata din specialisti cu titlul de doctor. La concursul de admitere se apreciaza cu note de la 1 la 10 nivelul de cunoastere de catre candidati a problematicii specialitatii respective, capacitatea lor de a-si asuma initiative teoretice, experimentale si metodologice.
ELABORAREA SI SUSTINEREA TEZEI DE DOCTORAT
Elaborarea tezei de doctorat se realizeaza dupa parcurgerea Programului de pregatire universitara avansata si a Programului de cercetare stiintifica si trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat.
Procedura legala de sustinere a tezei de doctorat este mentionata in actele normative amintite mai sus.