Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor – curs economie

 

  1. 1.      Definiţia microîntreprinderii

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) are înscrisă în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comerţul;
b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul, autorităţile locale şi instituţiile publice.

  1. 2.      Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii

Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.
Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începand cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la punctul 1. şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, începând cu primul an fiscal, dacă următoarele condiţii sunt îndeplinite la data înregistrării la registrul comerţului:

● are înscrisă în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comerţul;

● capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul.

Şi dacă, condiţia de a avea de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv, este îndeplinită în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării.

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile enumerate mai sus.
Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.

  1. 3.      Aria de cuprindere a impozitului

Impozit pe veniturile microîntreprinderilor se aplică asupra veniturilor obţinute de microîntreprinderi

din orice sursă, cu excepţia:

a) veniturilor din variaţia stocurilor;
b) veniturilor din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
c) veniturilor din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor;
d) veniturilor din provizioane;
e) veniturilor rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturilor realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

  1. 4.      Anul fiscal

Anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic.
În cazul unei persoane juridice care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat.

  1. 5.      Cota de impozitare

Cota de impozit pe veniturile microîntreprinderilor este de 3%.

  1. 6.      Baza impozabilă

Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile din variaţia stocurilor;
b) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale;
f) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.
În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

  1. 7.      Procedura de declarare a opţiunii

Persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit comunică opţiunea organelor fiscale teritoriale la începutul anului fiscal, prin depunerea declaraţiei de menţiuni pentru persoanele juridice, asociaţiile familiale şi asociaţiile fără personalitate juridică, până la data de 31 ianuarie inclusiv.
Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu opţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului. Opţiunea este definitivă pentru anul fiscal respectiv şi pentru anii fiscali următori, cât timp sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la definiţia microîntreprinderii.
În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute la punctul 1.
Pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu şi microîntreprinderile care desfăşoară activităţi în zonele libere şi/sau în zonele defavorizate.

  1. 8.      Plata impozitului şi depunerea declaraţiilor fiscale

Calculul şi plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului, declaraţia de impozit pe venit.

  1. 9.      Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microîntreprindere

În cazul unei asocieri fără personalitate juridică dintre o microîntreprindere plătitoare de impozit, conform prezentului titlu, şi o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, microîntreprinderea are obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vărsa la bugetul de stat impozitul datorat de persoana fizică, impozit calculat prin aplicarea cotei de 1,5% la veniturile ce revin acesteia din asociere.

10. Prevederi fiscale referitoare la amortizare

Persoanele juridice plătitoare de impozit pe venit sunt obligate să evidenţieze contabil cheltuielile de amortizare, aplicabil plătitorilor de impozit pe profit.

     11.Ultimele ştiri privind impozitul pe venitul microîntreprinderilor.

Microîntreprinderile vor plăti un impozit de 16% din profit, începând de anul viitor, când va fi abrogat actualul sistem de impozitare cu o cotă de 3% din cifra de afaceri, a decis

Executivul.
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal, actul normativ fiind prevăzut să intre în vigoare la 1 ianuarie 2007, după ce va fi dezbătut în Parlament.
Microîntreprinderile nu vor mai avea posibilitatea să opteze pentru una dintre cele două forme de impozitare, pe venit sau pe cifra de afaceri, variantele din prezent.
Guvernul menţionează că eliminarea acestei facilităţi a fost unul dintre angajamentele asumate de Romania în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, la capitolul 10, Impozitarea.
Măsura a fost anunţată de cateva luni şi a atras nemulţumirea reprezentanţilor firmelor mici. Aceştia au solicitat menţinerea actualului sistem de impozitare cel puţin pentru o anumită perioadă, de tranziţie.

Impozitul pe venitul microintreprinderilor va fi micsorat la 2 la suta, din 2007

Microintreprinderile vor fi impozitate cu 2 la suta pe venit, din 2007, urmand ca in urmatorii doi ani nivelul sa creasca gradual la 2,5 la suta in 2008 si 3 la suta in 2009, potrivit noului Cod Fiscal, publicat in Monitorul Oficial.
Parlamentarii au decis ca nu vor fi considerate microintreprinderi firmele care au peste 50 la suta din venituri realizate in urma activitatilor de consultanta si management.
Conform noului Cod Fiscal, microintreprinderilor care vor realiza venituri mai mari de 100.000 euro pe an nu li se va mai aplica regimul de impozitare de 2 la suta, ci vor suporta impozitul general pe profit, de 16 la suta.
O alta masura prevazuta de Codul Fiscal este cresterea impozitului pe locuintele mai mari de 150 de metri patrati cu cate 5 la suta la fiecare 50 de metri patrati in plus. A fost eliminat impozitul pe castig, adica pe diferenta dintre vanzarea si cumpararea de case si terenuri si s-a introdus un impozit regresiv pe pretul de vanzare.
Analistii spun ca introducerea acestui impozit va aduce mult mai putini bani la bugetul de stat decat ar fi putut aduce impozitul pe castig.
Impozitul pe veniturile agricole s-a majorat la 2 la suta, aplicandu-se doar veniturilor banesti si va fi aplicabil din 2008.
Castigurile la bursa raman neschimbate, adica unu la suta pentru titlurile detinute peste un an si 16 la suta pentru cele detinute sub un an.
Si impozitele pe autovehicule au suferit modificari, astfel ca noua grila de impozitare prevede majorari cuprinse intre 176 de euro si 2.640 de euro, in functie de capacitatea cilindrica si vechimea autovehiculului.
Taxa speciala se va aplica la prima inmatriculare in a masinilor noi si second hand incepand din 2007, odata cu eliminarea accizei la autovehicule. Pentru masinile noi, taxa speciala va fi mai mare in medie cu circa 20 la suta fata de nivelul actual.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont