41 de miliarde de dolari au la un loc miliardarii din camera superioara a parlamentului de la Moscova.

Am aflat de curand ca rusii sunt pe locul 2 ca numar de miliardari in dolari din lume. Aparent ca intr-o democratie, in Rusia politicienii de la putere sunt si printre cei mai bogati oameni din tara. Astfel ca legislativul rus este si cel mai bogat din lume. Cum au ajuns banii la parlamentarii rusi cum au ajuns acesti bogatasi in camera superioara a parlamentului de stat stim insa foarte bine ca nu are nicio legatura cu democratia. Sau are?

Doisprezece miliardari au fotolii in parlament, insumand 41 de miliarde de dolari, si avand alaturi destul de multi „sarantoci” care abia au pus de cateva sute de milioane de dolari.

Cel mai bogat este si unul dintre cei mai tineri prezenti pe aceasta lista. Suleiman Kerimov, in varsta de 42 de ani, mogul al pietei bursiere, valoreaza 17,5 miliarde de dolari. Putin a hotarat in urma cu cativa ani ca e mai bine la afaceristul sa se retraga din camera inferioara a Palramentului, Duma de stat, pentru ca atragea atentia prea tare. El a fost astfel mutat in Consiliul Federal, o institutie mult mai discreta.

Imediat langa Kerimov, dar de fapt la mare distanta, Gleb Fetisov, cu o avere de numai 3,9 miliarde de dolari, suma stransa prin Alfa Group, un imperiu de comert de mijloace fixe. Ca si membru al legislativului a luptat in repetate randuri pentru slabirea controlului guvernului asupra companiilor private. Lista continua cu petrolieri, antreprenori si bancheri cu mai putin succes, care au averi mici, intre 1,4 si 2,3 miliarde de dolari.

Marea majoritate a acestor moguli este cu pare si normal centrata in jurul lui Vladimir Putin si al sau partid Rusia Unita. Membrii camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federal, sunt numiti de guvernatorii regiunilor si de parlamentele locale ceea ce permite un clientelism politic bine pus la punct.

In acelasi timp insa, legislatia rusa nu permite membrilor legislativului sa conduca companii in timpului mandatului. Ceea ce pare presei occidentale de mirare nu este insa nu mister si pentru noi. Da, si miliardarii rusi au pasat actiunile rudelor sau prietenilor. Averea ramane.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont