vegetarieni

Ne nastem si capatam de-a lungul vietii anumite deprinderi. Printre ele invatam sa mancam, invatam ce ne place si ce nu.

Oul sau gaina? Pui sau om? Gaina mananca si oua… Omul se deda la extremisme culinare de la care se ajunge si la paruiala intre prieteni. Diferente de opinie? Reguli de viata?

Regimul vegan

Ce inseamna vegan? Vegan inseamna vegetarian extremist. Adica nu numai ca nu consuma carne, dar refuza cu indarjire atat lactatele, cat si ouale.

Am un prieten care a adoptat acest regim de viata. Il respect si nu-l judec. El insa, ma considera imoral. Faptul ca eu mananc carne, aka animale, ma transforma intr-un om imoral. Ma intreaba adesea de ce nu consum carne de om, ca, doar, e un singur pas… zice el.

Convingerile lui mi se par ok, atat timp cat nu sunt obligat sa le respect la randu-mi. Viziunea mea e simpla. Animalele, cel putin cele comestibile (poate toate sunt, dar o dau in alte extremisme), se nasc si traiesc pentru a se reproduce si pentru a ne asigura hrana. Si atat!

Oameni si animale

Umanitatea, acest „noi” generic, suntem pe o treapta superioara lor, ceea ce ne-a dat dreptul de a le vana. Instinctul de supravietuire alimentat de testosteron te face sa vrei sa-i iei maul celui mai prost situat in lantul trofic ca tine si sa-ti faci din el cina. „Ei” – ceilalti, oratanii sau alte vietati, reprezinta sursa noastra de hrana. Este foarte adevarat ca tine de optiunea fiecaruia. „Noi” alegem daca ne hranim sau nu cu „ei”.

„Noi” suntem umanitatea. Exclusiv. „Noi” nu putem fi decat oameni. „Ei” reprezinta o amestecatura. De animale si de produse. Vacuta cu lapte si carne, purcelul cu carne, oaia cu… bla bla. Intelegi ideea…

Ciudatenii…

„Ei” se hranesc cu „ei”. „Noi” nu. Nu pot sa nu ma intreb de ce. Tine oare de evolutie? De discernamant? De capacitatea de a ne procura hrana si in alt mod?

Gaina e stupida si are creierul mic, poate de aceea isi mananca ouale. Sunt insa si oameni care fac concurenta gainilor din punct de vedere al inteligentei si totusi, nu devin canibali. Cum vine asta?

Scrie oare in codul nostru genetic faptul ca nu trebuie sa ne hranim cu semenii nostri? E oare mai bine sa adopti un regim vegan? Am supravietui, cu siguranta. Consider insa ca gaina (am eu ceva cu ele azi), nu are un alt tel, decat acela de a da gust bun supei. Si oua.

Crezi ca s-ar produce un dezechilibru terestru daca nu ar mai exista gaini? Nu cred. In acelasi timp, ma intreb daca s-ar produce un dezechilibru daca am deveni cu totii canibali. Pamantul e suprapopulat doar!

Intrebari

Si atunci cine are dreptate? „Noi” sau „ei”?. Cine e superior cui?

Trebuie sa-i judecam pe cei care consuma carne? Pe cei care nu consuma? Canibalii trebuie judecati? (Stai linistit, inca exista, si o duc si ei bine la randul lor).

Cine e imoral?

Completare: Inutil sa va spun ca amicul meu vegan are un ego cat casa, si e cu atat mai greu de suportat cu cat isi predica si mai indarjit crezul extremist. Stiti vorba aceea: NU sunt vegetarian fiindca iubesc animalele, ci pentru ca urasc plantele!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont