De obicei infidelitatea e doar un simptom al problemelor dintre parteneri, nu o cauza. O aventura este rareori o solutie, fiindca, in ciuda a ceea ce s-ar putea crede, nu doar cel inselat sufera, ci si cel care inseala.

Principalele cauze ale infidelitatii

In momentul in care alegi sa iti schimbi partenerul, fie ca iti dai seama sau nu, recunosti implicit esecul relatiei tale. Doare intotdeauna sa stii ca ai dat gres in iubire. Ganditi-va inainte sa aveti o aventura. Intrebati-va ce va face sa va doriti asta, cum s-a intamplat sa va indragostiti, poate, de altcineva, si fiti sinceri cu partenerul. E mult mai sanatos sa ai o discutie deschisa inainte de a face pasul, decat sa te expui traumei unei discutii, rareori calme si constructive, odata pusi in fata faptului implinit.

Posibile cauze ale infidelitatii
–  Unii insala din curiozitate sau din considerente de genul: „Daca altii o fac, eu de ce nu?“. Uneori, o astfel de gandire poate ascunde disfunctii psihologice mai profunde.

–  Altii doresc sa isi reconfirme atractivitatea (pentru ca au o stima de sine scazuta) sau insala cand au probleme personale sau profesionale care nu au de-a face cu relatia de cuplu.

–  Poate sa apara cand are loc o criza in cuplu (provenita din familia extinsa, venirea pe lume a unui copil, decesul cuiva din familie, pierderea serviciului). Chiar si evenimentele fericite pot fi uneori pe lista de evenimente stresante. In aceste cazuri e vorba despre o forma de a nega/uita problemele, de lipsa de responsabilitate si maturitate.

–  Exista situatii in care o persoana insala ea prima, pentru a nu fi parasita, inselata. Aici avem de-a face cu o teama de intimitate si posibil o trauma legata de atasamentul primar (adulti care s-au simtit parasiti de parinti sau chiar au fost parasiti).

–  Unii insala pentru ca au idei gresite/ iluzii despre cum sa fie partenerul/partenera si despre relatii. Aceste prejudeca si nu sunt puse la indoiala si nici discu tate cu partenerul, iar lipsa de comunicare poate duce la o incercare ineficienta de a rezolva o problema prin infidelitate. Cum imaginea ideala nu corespunde cu persoana reala, atunci persoana care insala crede ca o alta persoana ar putea corespunde idealului – o iluzie ca oricare alta. Nici o persoana reala nu corespunde total idealului propriu. Deseori, cealalta persoana are trasaturi opuse partenerului oficial, dar si alte defecte.

–  Altii insala pur si simplu, nefiind niciodata multumiti de ceea ce au. Vor langa sine partenerul/partenera perfect/a.

Lipsa de experienta. Mai sunt acele cupluri lipsite de experienta, in care partenerii se simt neimpliniti unul alaturi de celalat si doresc sa experimenteze. Acest pretext pentru infidelitate e, probabil, cel mai mult legat de esenta aventurii, sexul cu o alta persoana decat cu partenerul. Se poate sa fie genul de infidelitate cel mai usor de rezolvat, dar asta nu inseamna ca implicatiile sunt mai putin dureroase sau traumatizante.

Oricare ar fi cauzele pentru care ajungem la “solutia” infidelitatii, nu trebuie sa uitam ca e mai important sa incercam sa rezolvam problemele cu partenerul actual, inainte sa ne implicam intr-o alta relatie, cu cineva care poate parea salvator la inceput, dar cu care, mai mult ca sigur, vom avea noi dificultati. Problemele nerezolvate au un fel minunat de a reveni in viata noastra, pana cand avem destul curaj ca sa le infruntam si sa le dam de capat.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont