Analiza calitatii produselor – scara calitatii

zona rosie – produs acceptabil (clientul este critic, reclama si in final se orienteaza catre un produs concurent);     zona de indiferenta – produs bun (clientul este nehotarat, nu este atras de produs);     zona de fidelizare – produs foarte bun (clientul este satisfacut, dar un concurent il poate atrage);     zona de calitate totala – produs excelent (clientul este foarte satisfacut, refuza chiar si ideea unui concurent posibil).

Directii de abordare a calitatii

Aprecierea calitatii prin intermediul cantitatii     Exista numeroase cazuri in care se apreciaza calitatea produselor prin intermediul cantitatii vandute, considerandu-se ca o crestere a cantitatii de produse vandute contribuie la cresterea nivelului calitativ al produsului.

Aprecierea calitatii prin intermediul cantitatii are in vedere si cantitatea continuta de un ambalaj. S-a constatat ca numerosi consumatori prefera produsele prezentate in ambalaje de mici dimensiuni in detrimentul celor care sunt prezente pe piata in ambalaje mari, voluminoase. Aceasta apreciere se manifesta si in cazul aceluiasi produs, prezentat in ambalaje de dimensiuni diferite;

Aprecierea calitatii prin intermediul pretului/costului    Aprecierea calitatii prin intermediul pretului/costului reprezinta o alta tendinta specifica perioadei actuale. Consumatorul este tentat sa asocieze pretul inalt unui nivel ridicat de calitate.

Aceasta abordare nu este insa absoluta, mai ales daca analizam raportul respectiv pe piete ale tarilor dezvoltate, unde sunt prezente produse performante si in acelasi timp foarte accesibile unei mase mari de consumatori, inclusiv acelora cu venituri mai mici.

Se cuvine sa adaugam si faptul ca anumite firme practica preturi ridicate pentru a-si pastra imaginea la un anumit nivel, pentru a tine la distanta concurenta sau in alte scopuri.         Calitatea este o notiune relativa si, de aceea, se impune o continuitate a procesului de imbunatatire a sa.

Cresterea nivelului de calitate al produselor oferite consumatorilor reprezinta o cale importanta de reducere a costurilor. Afirmatia anterioara poate fi sustinuta de urmatoarele argumente:         oferta de produse care corespund cerintelor consumatorilor contribuie, in mod efectiv, la cresterea volumului vanzarilor, fenomen care, la randul sau, determina o reducere a nivelului costurilor fixe;

Aprecierea calitatii in acest context se facea prin utilizarea diverselor mijloace de verificare si masurare, iar la criteriile de apreciere precizate anterior se adauga uneori si gradul de conformitate al produselor realizate cu marimile, instructiunile sau reglementarile stabilite.

Aprecierea evolutiei calitatii prin evolutia pretului    Acest tip de apreciere reprezinta, de fapt, o continuare a celei precedente. Este vorba, in acest caz, de o apreciere in dinamica a calitatii, pentru o anumita perioada de timp.     Metoda poate fi utilizata cu success, mai ales, atunci cand evolutiile celor doi indicatori pot fi estimate cu ajutorul unor modele matematice.

In prezent insa, asistam la evolutii ale preturilor aflate sub influenta productivitatii muncii, determinata de progresul tehnic si, din aceasta perspectiva, metoda isi pierde valabilitatea

Definitia standardizata a calitatii    Standardul ISO 9000:2008 aduce o noua viziune asupra conceptelor specifice calitatii. Calitatea este definita ca: masura in care un ansamblu de caracteristici implicite satisface cerintele.

Prin cerinta se intelege nevoia sau asteptarea care este declarata, implicita sau obligatorie, iar caracteristica este o trasatura distinctiva de natura: fizica, senzoriala, comportamentala, temporala sau functionala.     Termeni

Entitate reprezinta o activitate sau un proces, un produs, organizatie, sistem, persoana sau o combinatie a acestora. Serviciul este rezultatul activitatilor desfasurate la interfata furnizor/client si ale activitatilor interne ale furnizorului pentru satisfacerea cerintelor clientului.

Produsul este rezultatul unor activitati sau procese. Produsele pot fi materiale, imateriale sau o combinatie a acestora.

Exista patru categorii de produse:

a)hardware (componente, subansamble etc);

b)software (programe, proceduri, informatii, date etc);

c)materiale procesate;

d)servicii (transport, asigurare, bancare etc).


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont