internet calculator

Dintotdeauna au existat ghiduri ale bunelor maniere in afaceri sau in public, parintii te invata valoarea celor „sapte ani de acasa”, iar paginile revistelor abunda in sfaturi legate de eticheta la locul de munca, in cuplu sau chiar in piata.

Formele de comunicare din ziua de azi, cum sunt e-mailul, posta vocala, videoconferintele si telefonia mobila, au dus la aparitia unor noi reguli de comportament. Astazi, tehno-eticheta defineste manierele in era electronica.

Posta electronica, sau e-mailul, rezolva astazi atat de multe probleme incat este foarte usor sa trecem cu vederea faptul ca creeaza altele. Sper ca sfaturile de mai jos te vor ajuta sa eviti acest gen de incurcaturi.

Nu deveni romanciera.
Mesajele trebuie sa fie scurte, concise si la obiect. Gandeste mesajul ca fiind o conversatie telefonica, cu exceptia faptului ca trebuie sa tastezi fiecare litera, in loc de a vorbi. Nimeni nu a castigat un premiu Pulitzer pentru o conversatie telefonica si cu atat mai putin pentru un mesaj electronic. De asemenea, e important sa tii minte ca unele persoane primesc sute de mesaje zilnic (da, chiar exista astfel de persoane!), iar ultimul lucru pe care vor sa il vada este un mesaj de la cineva care se crede urmatorul Sadoveanu.

Prea multa punctuatie!!!!
Nu folosi o topica a propozitiei complicata. Nu exagera cu punctuatia. Poate intr-o zi vei fi pusa in situatia de a citi mesaje electronice in care oamenii au folosit zeci de semne de exclamatie, pentru a sublinia ceva din text. Mare lucru. Semnele de exclamare sunt doar o alta forma de a incheia o propozitie. Daca ceva este important, acel lucru trebuie sa se reflecte in textul mesajului, nu in punctuatie.

Latimea conteaza.
Desi nu mai suntem la inceputul anilor ’90, inca mai exista programe de e-mail care nu permit optiunea „word wrap” ( optiune care stabileste automat lungimea randului scris, fara a mai fi nevoie sa apesi tasta Enter). In cazul in care programul pe care il folosesti nu are aceasta optiune, limiteaza numarul caracterelor pe un rand la maximum 80, (incluzand aici si spatiile dintre cuvinte), apasand din cand in cand tasta Enter. Astfel, latimea mesajului nu va depasi latimea ecranului.

Formatarea textului nu e totul.
Formatarea poate sa insemne mult, dar nu si in acest caz. Acum vorbim despre text simplu. Punct.

Utilizarea HTML-ului, sau doamne-fereste! a RTF-ului (Rich Text Format) pentru a formata textul mesajului electronic (doar pentru ca poti introduce corpuri de litera interesante, culori sau efecte) este o mare greseala. Multi clienti de e-mail (si unele servere) nu pot „traduce” mesajele astfel formatate. Mesajul se va transforma intr-o insiruire nesfarsita de semne, sau va bloca programul de e-mail.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont