Inchirierea unui apartament implica resurse financiare substantiale, mult efort si foarte multe riscuri. Este bine sa verifici toate aspectele inainte de a semna contractul, pentru a fi sigur ca ai luat cea mai buna decizie.
Locatia
O buna locatie inseamna: infrastructura zonala deja construita, cai de acces, trafic zonal nezgomotos, nivel cat mai redus de poluare atmosferica, un cadru natural privilegiat – priveliste montana, bunaoara, lac si/ sau padure in imediata apropiere, vecinatati de buna calitate si fara probleme in ce priveste securitatea zonei, mijloace de transport in comun, retea de magazine, piata agroalimentara, supermarket, scoala, gradinita, dispensar/spital, apropiere de locul de munca ( apropiere masurata atat in kilometri, dar mai ales in minute de deplasare cu mijloacele de transport in comun sau cu automobilul personal), acces rapid spre centrul orasului si locuri de parcare.
Constructia
Criteriile de evaluare privind constructia cuprind : anul ridicarii respectivei constructii, structura de rezistenta si materialele folosite, caracterul estetic si aspectul exterior si interior al acesteia, posibilitatile de compartimentare din apartament, in functie de dorintele clientului; suprafata utila a apartamentului, numarul de etaje ale cladirii, inaltimea camerelor, numarul bailor, numarul si suprafata balcoanelor sau a terasei; garajul, boxa la subsol, numarul de ascensoare si capacitatea acestora.
Elemente de confort sporit
Din criteriile referitoare la confortul sporit fac parte, pe langa dotarea moderna si de buna calitate a bailor si a bucatariei, nivelul de finisare a respectivului apartament, dotarea cu instalatie de incalzire performanta, dar si de climatizare, termoizolatie eficienta, ferestre mari termopan de noua generatie, racordare la cablul Tv si la Internet.
Printre criteriile de confort sporit se remarca si sistemele de securizare a cladirii si a apartamentelor – cu echipamente dintre cele mai fiabile. Dar si spatiile comune de relaxare si sport, alei si locuri de joaca amenajate pentru copii. Deosebit de important pentru client este ca el sa poata alege singur, dupa preferinte, tipul de pardoseli (parchet masiv ori stratificat, granit, marmura, gresie, mocheta), de placare cu faianta a peretilor, culorile de zugraveala si o serie de alte finisaje ce personalizeaza respectiva locuinta.
Convinge-te ca nu mai exista facturi restante
Cablul tv, internetul si telefonul trebuie sa fie achitate la zi pentru a putea schimba titularul contractului. Acest lucru este extrem de important, cu atat mai mult cu cat in zona exista un singur operator, sau apartamentul este orientat catre un punct cardinal care nu admite satelit.
Furnizorii de cablu si internet inregistreaza contractul pe adresa respectiva si nu pe numele unei persoane si astfel datoriile restante vor bloca contul. Orice operatiune va putea fi facuta doar dupa achitarea sumelor restante.
Daca la scurt timp dupa ce te-ai mutat observi ca s-a intrerupt curentul electric, nu incerca sa il repari. Este posibil sa fi fost deconectat pe motiv de neplata. Pentru a preveni aceasta neplacere, da o fuga la sediul principal din zona respectiva si afla care este situatia facturilor la adresa cu pricina.
Nu uita de: caldura, igrasie si gandaci
Ia-ti cateva repere si asigura-te ca apartamentul nu este afectat de excesele de caldura sau de frig. Daca ferestrele sunt orientate catre Sud sau Sud-Est, atunci vara va trebui sa iei masuri suplimentare pentru pastrarea unei temperaturi acceptabile in interior.
De asemenea, exista posibilitatea ca o camera sa fie predispusa la umezeala, igrasie sau mucegai, lucru foarte daunator si greu de eliminat.
Un alt aspect pe care este bine sa il ai in vedere este starea blocului sau a apartamentului cu privire la igiena, respectiv gandaci.
Aceasta problema este aproape inevitabila daca ghena de gunoi se afla pe scara si nu in curtea blocului.
Afla cat mai multe despre vecini
In functie de planurile tale cu privire la apartament sau de stilul de viata pe care il duci, va trebui sa fii sigur ca nu deranjezi locatarii si, bineinteles, ca nu vei fi deranjat de catre acestia.
Majoritatea blocurilor au pereti subtiri, aspect care face aproape inevitabila raspandirea sunetelor. Discutiile si conflictele iti pot afecta traiul in apartamentul respectiv si vor avea efecte negative asupra copiilor sau a bunurilor tale.
Tags: cum alegi un apartament inchirieri apartamente sfaturi studenti