Balonarea este o tulburare intestinala, cauzata in principal de obiceiurile alimentare dezordonate. Acestea determina producerea unei cantitati mai mari de gaze in stomac decat in mod normal.

Sfaturi sanatate - de ce ne balonam?

1 Vorbeşti mult în timpul mesei

Ar trebui să renunţi la discuţiile interminabile (cu atât mai mult dacă sunt contradictorii) de la masă dacă vrei să previi balonarea. Odată cu alimentele, vei înghiţi o cantitate mai mare de aer decât în mod normal. Acesta ajunge în stomac şi apoi în intestine. Există şi o denumire medicală pentru această senzaţie de „prea plin” pe care o creează aerul înghiţit odată cu alimentele: aerofagie. Obiceiul de a vorbi mult la masă provoacă nu doar balonare, ci şi crampe abdominale, greaţă şi regurgitaţii.

2 Mănânci prea repede

Alocă mai mult timp mesei dacă te simţi mereu balonat. Aerofagiei i se mai spune şi „boala omului grăbit”, pentru că ea afectează persoanele care au obiceiul de a mânca în grabă, fără să mestece bine alimentele. Ar trebui să mănânci un aperitiv şi un fel principal în cel puţin 30 de minute pentru a preveni disconfortul abdominal. Atenţie şi la stările pe care le ai în timpul mesei! Dacă eşti nervos sau te cerţi cu cineva, vei avea tendinţa de a mânca repede, fără a realiza acest lucru.

3 Bei sucuri carbogazoase

Sucurile acidulate, apa minerală carbogazoasă şi berea nu ar trebui să existe pe masa unei persoane care se confruntă frecvent cu senzaţia de balonare. Iar dacă le bei în timpul mesei, riscul de balonare este şi mai mare, pentru că lichidele vor dilua sucurile gastrice, iar alimentele vor stagna în stomac şi vor genera gaze intestinale. O altă greşeală este folosirea paiului pentru băuturi. Odată cu lichidul, vei înghiţi şi aer.

4 Preferi pâinea albă

Alimentele rafinate şi procesate de tipul pâinii albe, orezului alb şi pastelor din făină albă sunt sărăcite de fibrele alimentare de care avem nevoie pentru o bună digestie. O persoană a cărei dietă este formată preponderent din asemenea alimente are un aport zilnic de fibre de cel mult 14 grame, în vreme ce cantitatea recomandată ar fi de cel puţin 25 de grame. Absenţa fibrelor din dietă duce la constipaţie şi, implicit, la balonare.

5 Consumi prea multe produse bogate în fibre

Teoretic, pentru a preveni constipaţia, ar trebui să incluzi în alimentaţie cereale integrale şi vegetale cu un conţinut mare de fibre. Însă în cantitate mare, mai ales cele solubile (care se găsesc în orz, ovăz, seminţe de psyllium, mere, citrice, mazăre, fasole, broccoli, roşii, varză, salată) ar putea avea chiar efectul pe care vrem să-l combatem: balonarea. În timpul digestiei fibrelor solubile, bacteriile din colon produc o cantitate mare de hidrogen, de dioxid de carbon şi, uneori, de metan. Acest lucru se întâmplă mai ales celor care trec brusc de la o dietă săracă în fibre la una care le conţine din abundenţă. Organismul trebuie adaptat treptat, aşa încât trebuie să începi cu o cantitate mai mică de cereale şi de legume.

6 Nu faci mişcare

Constipaţia a devenit o problemă tot mai frecvent întâlnită în societatea actuală, iar una dintre cele mai importante cauze este sedentarismul. Mişcarea îmbunătăţeşte motilitatea intestinală, adică mişcările de contracţie şi de relaxare ale muşchilor intestinali, aşa încât reziduurile sunt eliminate mai eficient şi balonarea poate fi prevenită. Ar trebui să faci cel puţin o jumătate de oră de activităţi fizice de intensitate moderată în fiecare zi pentru o digestie bună.

7 Nu bei suficientă apă

Există două motive pentru care un aport redus de apă te balonează. Primul este legat de constipaţie: mai puţine lichide înseamnă un tranzit intestinal mai lent, iar materiile fecale care stagnează în colon măresc volumul abdomenului. Cel de-al doilea motiv este că organismul percepe aportul redus de apă ca pe o situaţie de criză. Din această cauză, va stoca resursele existente în celule. Retenţia de apă în ţesuturi este una dintre cauzele senzaţiei de balonare. Ar trebui să bei lichide şi pentru că facilitează eliminarea fibrelor alimentare.

 


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont