Cand eram mica si racita rau mama obisnuia sa imi dea vin rosu fierbinte cu piper. Acum de cate ori imi readuc aminte de acel gust si aburii care ieseau din cana reintru precum Proust in atmosfera plina de caldura a copilariei mele. Apoi am inceput sa decopar vinul din perspectiva tablourile pe care le admiram in diverse albume de arta.

Chiar daca este vorba de o pictura cu un decor de natura moarta cu o sticla de vin si cateva fructe colorate sau o alta sticla goala aruncata langa un fald de perdea, vinul mi-a produs mereu o placere interioara. De la rafinamentul gustului, la ceva deopotriva nobil si sanatos pentru organism, vinul este o continua descoperire pentru mine.

Se pot face foarte multe clasificari ale vinului, de la soiurile de struguri din care provin, la regiunile in care sunt cultivate soiurile respective, trecand prin clasica distinctie legata de aparenta, ajungand la alimentele cu care se servesc si carora le aduce un plus de savoare. Poate o impartire ceva mai noua este aceea legata de diferentele dintre preferintele consumatorilor, in functie de anotimp.

Expertii Cramelor Recas observa faptul ca pentru anotimpurile reci sunt preferate soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, vinuri rosii care se servesc la temperatura camerei, alaturi de mancarurile consistente cu carne rosie, pe cand in sezonul cald gusturile consumatorilor se indreapta catre vinurile albe, precum Riesling, Feteasca si Sauvignon Blanc. Aceste vinuri se servesc reci, in compania mancarurilor usoare. Aceasta observatie bazata strict pe datele statistice oferite de cifrele vanzarilor arata clar ca preferintele consumatorilor sunt in stricta concordanta cu modul in care se simte organismul. In acelasi timp, consumul de vin pentru perioada de vara scade cu peste 25%.

Un alt tip de clasificare este legat de consumul regional. Romanii prefera vinurile albe demidulci si dulci, tarile occidentale prefera vinurile rosii seci. In plus se observa ca la nivel extern, perioada de vara reprezinta o perioada cu crestere ridicata la cumparaturarea vinurilor: in acest anotimp se realizeaza stocurile pentru toamna!

De obicei vinurile pot fi incadrate in opt clase:

De obicei vinurile pot fi incadrate in opt clase, si anume vinuri pentru sporirea apetitului, vinuri rosii, roze, albe, vinuri acidulate, vinuri de masa, vinuri pentru desert si vinuri pentru gatit.

Vinurile pentru sporirea apetitului includ Sherry-ul sec, Vinul de Madeira sau Vermutul, sortimente care se consuma inaintea meselor.

Urmatoarea clasa este aceea a vinurilor rosii, consumate de obicei in compania carnii rosii, a spaghettelor cu sos rosu sau a mancarurilor condimentate.

Vinurile rose pot fi servite alaturi de orice mancare, insa sunt cele mai potrivite alaturi de fructe de mare, salate sau carne de porc.

Vinurile albe pe de alta parte se servesc cu sortimente de carne alba, fructe de mare si carne de pasare.

Vinurile acidulate, pot fi servite alaturi de orice mancare, cel mai cunoscut soi fiind sampania. Aceste sortimente sunt de obicei potrivite pentru bancheturi, nunti sau orice fel de alte sarbatori.

Vinurile de masa sunt poate cele mai consumate, avand un continut de alcool intre 8.5 si 14%, sunt slab acidulate si cuprind cea mai mare plaja de soiuri.

Vinurile recomandate pentru desert sunt cele demi-dulci pana la cele dulci. Aceasta clasificare a fost pusa in practica tocmai pentru ca sunt servite adeseori alaturi de dulciuri.

Mai putin cunoscute sunt vinurile pentru gatit. Acestea contin o cantitate semnificativa de sare, fiind de obicei vinuri de calitate scazuta, care se folosesc doar la gatit. Cu toate acestea, maestrii culinari sfatuiesc sa nu se foloseasca in componenta preparatelor vinuri pe care nu le poti bea!

Cele mai populare sunt vinurile rosii, albe si cele acidulate, cunoscute ca fiind vinuri cu un continut scazut de alcool, aproximativ 10-14% alcool, fata de un procentaj de 14-20% carecteristic vinurilor aperitiv sau pentru desert.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand iti alegi un vin, dincolo de parerea cunoscatorilor, este acela de a tine cont de gustul tau!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont