Sunt multe moduri prin care un interviu poate sa esueze. Fie ajungi tarziu, fie ai o pata pe camasa. Sau, din greseala, insulti familia interlocutorului. Ei bine, din pacate, toate aceste au impact drastic asupra interviului, iar situatia nu e din start, prea roz.

Cateodata, e adevarat, nu exista o explicatie clara de ce un interviu nu a decurs bine deloc. Cateodata, orice ai face sau spune e, parca, in zadar; interviul, pur si simplu, esueaza. „Ceva” comploteaza si iti innoada limba, iar spontaneitatea de care esti atat de mandra s-a volatilizat, lasandu-te timida, doritoare de a deveni simpatica, nereusind altceva decat sa faci totul invers.

Nu intra in panica!!! – mai poti salva interviul.

Primul pas: Ia o pauza, inspira si… zambeste. Limbajul corpului are un rol principal intr-un interviu. Daca incerci sa iti relaxezi umerii si sa oferi un zambet interlocutorului te vei simti mult mai confortabil… si de asemenea si cel care te intervieveaza. Zambetul te ajuta sa fii mai energic si mai increzator – toate acestea iti dau o nota buna in timpul unui interviu. Sa nu uiti ca o persoana care zambeste pare o persoana optimista. Iar o persoana optimista este dorita pretutindeni.

Acum ca suntem zambitori, deci usor mai decrispati, hai sa vedem ce tehnici putem folosi pentru a redresa situatia.

Pune intrebari intervievatorului.
Daca simti ca pur si simplu nu reusesti sa dai raspunuri corecte intervievatorului, incearca sa schimbi tactica, si pune tu cateva intrebari.

Daca pentru moment reusesti sa intorci atentia catre intervievator, va exista sansa sa te aduni si sa iti pui in ordine ideile. De asemenea, il va face pe interlocutor sa vorbeasca poate putin mai mult dandu-ti niste idei despre tipul persoanei pe care compania respectiva il cauta.

Asigura-te ca vii cu astfel de propozitii pregatite de acasa si ca au sens in contextul respectiv:
Care este cel mai placut lucru de a lucra in aceasta companie?
Cum este mediul de lucru in companie?
Cum arata o zi de lucru in departamentul…?

Ia pulsul situatiei
Daca interlocutorul pare plictisit sau ramane rece la ce spui tu, nu este totul pierdut.

Opreste-te, si intreaba daca raspunzi la obiect. Astfel eviti sa vorbesti despre tot felul de prostii si ajungi sa le spui ce ii intereseaza de fapt. Mai mult, sinceritatea ta va impresiona placut, iar franchetea ii va convinge ca esti un om cu picioarele pe pamant, nu unul care nu are nimic de spus.

In cazul in care ai inteles gresit intrebarea sau intrebarea nu a fost forumulata intr-o forma destul de clara, nu te chinui sa dai un raspuns cat mai bun – pur si simplu cere clarificari.

Daca tot ai impresia ca interviul nu merge prea bine, rupe firul discutiei, delicat, dar ferm, si intreaba daca il intereseaza ceva anume sau are intrebari despre tine ca si candidat. Astfel vei avea mai putine griji despre impresia pe care o lasi.

Tragand linie: daca cel care tine interviul pare plictisit sau neatent, formuleaza raspunsurile scurt si cere parerea despre ce ai spus.

Putina flatare te va duce departe
Oricui ii place sa fie flatat, chiar si personalului de resurse umane. Deci pentru a-l bine dispune pe intervievator, complimenteaza-l. Atentie, insa, nu forta nota, ci, pur si simplu leaga-te de ceva concret. Evita ridicolul.

Spune ceva dragut despre companie, locatia biroului, vederea de la fereastra – ceva care sa il faca sa se simta bine. Faptul ca oferi un compliment denota ca esti o persoana optimista – o atitudine, cum spuneam, des cautata de specialistii in recrutare.

Un compliment despre companie are „valoare adaugata”, fiind o sansa sa arati ca ti-ai facut temele acasa despre firma respectiva.

O observatie: Complimentele tale sa nu sa se transforme intr-o lingusire personala si evidenta. Daca dintr-o data vei incepe sa lauzi tunsoarea intervievatorului, vei parea un lingusitor si doar atat. Cel mai bun este un compliment simplu si „cuminte”, spunand cat de prietenoasa pare lumea din firma si ce atmosfera buna se degaja. (Asta numai daca, evident, simti acest lucru. Nu poti face o gafa mai mare decat sa vorbesti despre „atmosfera prieteneasca” intr-o companie in care citesti orice altceva, numai prietenie nu in ochii angajatilor de pe coridoare).

Cand ai zile proaste, retine: Nu tu esti problema de fiecare data. Dintr-un motiv simplu: si tu, si cel care iti ia interviul, sunteti oameni, cu zile bune si proaste.

Daca simti ca ai facut tot ce ai putut insa nu simti ca l-ai „incalzit” pe angajator atunci mentine-te demn si mergi mai departe, nu este sfarsitul lumii!

Poate ca intervievatorul s-a certat azi dimineata cu sotul/sotia sau nu se simte prea bine. Sau pentru oarecare motiv nu e intr-o dispozitie prea buna.

Sunt o gramada de motive pentru indipozitia lui… majoritatea fara legatura cu tine. Nu iti pierde speranta si nu lasa deznadejdea sa te doboare. Prezinta-te cat mai bine si nu te mai ingrijora pentru lucrurile pe care nu le poti controla.

Important este ca tu sa iti pastrezi demnitatea in proprii ochi, in primul rand. Acest lucru conteaza cel mai mult. Pentru a face fatza noului loc de munca, sau, in unele cazuri…urmatorului interviu.

Si mai ales, nu te panica: Undeva acolo, exista un loc de munca, special pentru tine!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont