Nicolae Surujiu are 62 de ani și se pregătește să susțină examenele de stat la Facultatea de Drept din cadrul ULIM. Din cauza unei boli oculare, care i-a afectat capacitatea vizuală până la 60 la sută, este nevoit să citească cu lupa. Uneori, faptul că citește așa, i se pare un mijloc incomod, dar asta îi ușurează munca. Dovadă că vine aproape zilnic la biblioteca universității este și diploma de excelență pentru cel mai fidel cititor.

În 2007 Nicolae Surujiu a ales să-și urmeze visul și sa facă Dreptul. Exact în anul în care a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care a devenit obligatoriu să ai BAC-ul pentru a urma o facultate. Astfel, la 56 de ani a studiat un an pentru a susține examenul de bacalaureat. L-a susținut cu bine.

Apoi și-a depus actele la Facultatea de Drept de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova și a întrat la buget, pe merit, nu grație unor facilități. „Profesia de jurist m-a atras întotdeauna, am căutat într-adevăr să pătrund în esența ei. Eu consider că meseria de jurist este una nobilă, alături de cea de medic și cea de profesor. Dacă la medic vii c-o speranță, să-ți trateze o maladie corporală, la preot de duci cu gândul ca să te încurajeze și să se roage pentru tine, atunci la jurist vii pentru a-ți face dreptate, pentru a-ți apăra un drept lezat de cineva, demnitatea sau onoarea”.

Timpul este cel care îl presează. Se apropie examenele de stat și încă mai are de lucrat la teza de licență. Tema licenței la care lucrează în acest moment se numește „Terțele persoane care intervin în proces”. Se documentează din mai mult din cărți. Internetul nu-i este prieten și nici nu-l cunoaște bine. „Acum scriu lucrarea de mână, apoi văd cum fac, poate găsesc pe cineva să mi-o tapeze, iar eu să-i dictez. Am de lucru încă la ea. Abia sunt la jumătate de cale, probabil am făcut vreo 50 la sută din teză”, explică studentul.

Viața l-a învățat să fie și să rămână om în orice circumstanțe. Nicolae Surujiu este un luptător. Toată viața lui și-a pus trei întrebări: pentru ce a fost născut pe lumea aceasta, ce trebuie să facă în viață și ce va lăsa după sine când va pleca în nemurire. Obiectivele pe care și le-a propus în viață, parțial, le-a îndeplinit.

„Dintre toate, facultatea vieții m-a învățat cel mai mult. Consider că nu mi-am trăit fără rost viața. Studii am făcut, să mă ajute Dumnezeu să le absolv și pe acestea, o familie am avut, trei copii am crescut. Am căutat întotdeauna să ajut oamenii la nevoie, dar deja cum am fost apreciat, rămâne la discreția lor. Am căutat ca nimeni din urma mea să nu plângă și să nu mă blesteme. Am încercat să fiu corect cu oamenii”, a mărturisit Nicolae Surujiu pentru pagina electronica TIMPUL.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont