Viena – un oras unic care desi nu te copleseste si poate nu te suprinde cu arhitectura sa sau cu o cultura foarte diferita, ofera o atmosfera unica si oarecum magica.  Un oras modern care ascunde multe mistere si care te poate cuceri in orice moment, fie cu o legenda veche, fie cu o cladire istorica ce ascunde povesti  captivante. Sau poate cu oameni interesanti gata sa-ti spuna mai multe despre orasul lor. Ca si alte orase renumite, Viena abunda in mituri urbane. Separa adevarul de fictune citind urmatoarele mituri despre capitala Austriei si cu siguranta daca ai vizitat-o deja iti vei dori sa revi, iar daca nu ai ajuns inca acolo, iti vei planifica o vacanta.

#1: Renumitul compozitor Wolfgang Amadeus Mozard a fost inmormantat precum un cersetor


FALS
Mozart a avut intr-adevar greutati financiare cand a murit in anul 1791 la varsta de 35 de ani. Insa modul in care a fost inmormantat nu a fost determinat faptul ca era sarac si de un credit pe termen scurt pe care il facuse. Acesta legenda poate fi pusa pe seama Imparatului Iosiv al II-lea. El este cel vinovat pentru faptul ca in prezent nu se stie cu exactitate unde a fost inmormantat Maestrul. Inspirat de Noii Iluminati, Iosiv a vrut sa scape de traditiile considerate invechite ale Bisericii Catolice, asa ca a schimbat ritualurile de inmormatare.

Una dintre regulile Imparatului spunea ca membrii ai societatii din Viena ( cu exceptia celor cu un statut social inalt) sa fie inmormantati in cosciuge reutilizabile. Capetele acestora aveau usi glisante, iar corpurile neinsufletite ajugeau prin ele in mormant. Acestea nu erau cimitire comune asa cum se zice. Mozart a avut propriul sau mormant, insa la fiecare 10 ani, conform unui decret al Imparatului, peste mormintele se dadea cu plugul.

#2: Imnul national al Germaniei a fost scris de un austriac in Viena.


ADEVARAT
Majoritatea e posibil sa cunoasca primul vers al imnului “Deutschland über alles”. “Melodia Germaniei” asa cum este cunoscuta nemtilor, a fost compusa in 1797 de Joseph Haydn drept o melodie aniversara pentru Imparat. “Dumnezeu sa-l salveze pe Imparatul Francis”, asa cum spun versurile originale, a continuat sa fie imnul Imperiului Austriac pana la dizolvarea sa in 1918. In acel moment, cantecul era disponibil, asa ca in 1922, Germania l-a solicitat – cu alte versuri.

#3: Fortificatiile orasului au fost cladite din rascumpararea platita pentru Regele Richard I (Inima de Leu) al Angliei.


ADEVARAT
In drumul sau de la A Treia Cruciada in 1192, Regele Richard a fost naufragiat si fortat sa se intoarca in Europa deghizat in calugar. A fost descoperit in ciuda costumului sau pentru ca a comandat un pranz regesc la un han, fiind apoi inchis in Castelul Kuenringer in Dürnstein, un orasel frumos pe malul Dunarii in regiunea Wachau, la cativa km spre V fata de centrul Vienei.
Dupa cum spune legenda, pentru eliberarea lui Richard, Ducele Leopold a fortat Englezii sa plateasca 12 tone de argint. In anul 1200, Leopold a folosit banii pentru a construi bastioanele Vienei ce au fost pastrate pana la jumatatea secolului al 19-lea; cu mult dupa ce alte orase moderne le-au demolat pe ale lor.
A inchide un cruciat era impotriva legii Bisericii, asa ca Leopold a fost excomunicat de Papa Celestine III. Insa, fortificatiile au salvat Viena de atacurile Imperiului otoman in 1529 si 1683. Zona Ringstrasse ocupa locul unde se aflau fortificatiile si se mai pot vedea inca ruinele zidurilor la statia de metrou Stubentor.

#4: In Viena se spune “Pofta Buna!” cand se doreste a spune “Salut!”


ADEVARAT

Cuvantul folosit in Austria pentru “Pofta buna!” este “mahlzeit!” insemna “ora de luat masa” si daca mananci cu cineva, ii poti spune cuiva “mahlzeit” la inceputul mesei. In zilele noastre a devenit un mod neutru de salut in timpul zilei pentru celelalte optiuni de salut in Austria ar fi “gruess Gott” ( care insemna “salut cu Dumnezeu”). Asa ca, daca nimeni nu se afla la masa poti saluta prin urarea “pofta buna” sau “mahlzeit!”. Desi nu este cel mai picant mit despre Viena, este cu siguranta un pont social care te poate ajuta sa pari un calator experimentat. Daca spui “mahlzeit” la inceputul unei mese in Germania ai putea sa pari putin nemanierat, asa ca mai bine folosesti “guten appetit!”.


#5: Cappuccino a fost inventat in Viena


FALS
Unul dintre cele mai interesante mituri urbane ale Vienei este si un motiv al locuitorului orasului de a-i tachina pe prietenii lor italieni ca nu numai cafeaua din Viena este mai buna ca cea din Italia (ceea ce este fals, daca nu-ti place cafeaua amara si destul de slaba), dar si ca originea baturii cappuccino ar apartine Vienei.
Legatura dintre vienezi si cafea este una veche. Dupa ce stapanirea turcilor a fost inlaturata 1683, in Viena au fost gasite pungi de cafea din Arabia lasate in urma de otomani. Cu acesta cafea s-a deschis prima cafenea din Viena. Legenda spune ca un calugar Capuchin pe nume Marco d’Aviano a indulcit cafeaua cu lapte si miere si i-a dat denumirea de cappuccino.

De fapt, Calugarul Marco a inventat ceea ce este cunoscut astazi in Vienna sub denumirea de cafea „mélange”. Cappuccino a aparut doar dupa inventia espresso-ului in Italia, la inceputul secolului trecut. Iar denumirea vine de la aspectul maroniu si alb pe care il au Capucinii si care se regaseste si in bautura cafenie dedesubt si alba desupra datorita laptelui.

#6: Ceremonia funerara a lui Mozart a fost tinuta in totalitate in aer liber


ADEVARAT
Timp de decenii, istoricii si cartile de specialitate au dezbatut despre locul exact in care a avut loc cermonia funerara a lui Mozart. A fost in aer liber sau in zona de nord a Catedralei Sfantul Stefan, unde astazi o placa marcheaza locul? Sau a fost in interiorul Catedralei Crucii?

Argumentele “pro” pentru varinata inmormantarii in aer liber sunt legate de refuzul preotilor de a oficia ceremonia in interior pentru ca Mozart nu a fost suficient de religios fiind refuzate orice fel de formalitati religioase. Altii dau vina pe vremea ploioasa din Decembrie din ziua inmormantarii, si spun ca nimeni nu ar tine o ceremonie in asfel de conditii.

De fapt, vremea nu a oprit pe nimeni din Viena sa aventureze afara. Capela exterioara a fost folosita pentru ca are o usa ce duce direct spre cripta. Convoiul nu a urmat sicriul pana la cimitir pentru ca acesta se afla la o distanta prea mare si vremea era noroioasa, acestia fiind oricum retinuti de Imparatul Iosiv al II-lea.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont