Pana de curand n-aveam nici cea mai vaga idee ca intr-una dintre cladirile pe langa care trec zilnic se ascunde o comoara unica in Romania, uitata chiar si de proprietarii ei, adica de Casa Regala a Romaniei.

O scrisoare, poate singura pastrata, scrisa de mana reginei Maria cu ocazia Marii Uniri, o fotografie unicat a reginei Elisabeta alaturi de fiica ei decedata la varsta de 6 ani, o carte de versuri in format liliputan purtand semnatura Carmen Sylva care este nimeni alta decat regina Elisabeta, fotografia de la nunta primei familii regale din istoria moderna a Romaniei, cea a regelui Ferdinad Hohenzollern-Sigmaringen cu Elisabeta sau corespondenta reginei Elisabeta adresata editorului ei – toate acestea au putut fi vazute de romani pentru prima oara in ultimele sase decenii la Cluj.

Colectia, reprezentand donatia unuia dintre boierii moldoveni stabilit la Cluj, a fost bine ascunsa de Biblioteca Centrala Universitara (BCU) clujeana in anii comunismului din motive lesne de inteles. Si pentru prima oara s-a spus raspicat: “primul doctor honoris causa al universitatii clujene a fost nimeni alta decat regina Maria, sotia lui Carol I de Romania”.

Familia regala n-a putut fi contactata, spun oficialii BCU, astfel prezentarea publica a colectiei intitulate “Familia Regala” s-a facut in absenta celor care erau subiectul ei. Totusi, pentru prima oara in ultimii 60 de ani, reconstituirea istoriei s-a facut in direct, prin documente unicat, inedite menite sa aduca in constiinta colectiva memoriile reprimate de comunism. Si pentru ca imaginile stiu sa vorbeasca intotdeauna mai bine decat cuvintele, voi lasa imaginile-unicat sa vorbeasca de la sine.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont