Colectia „Biblioteca deschisa“ a editurii Cartier unde s-au publicat (deocamdata) trei volume din opera lui Roland Barthes insumand eseurile: Gradul zero al scriiturii, Eseuri, Noi eseuri critice, Placerea textului, Roland Barthes despre Roland Barthes si Lectia. O editare ultra-necesara, in traduceri noi, care ne vine – iata – tocmai de la Chisinau. in aceeasi colectie, Cuvant inainte la o viata de scriitor, 25 de radio-conferinte literare sustinute de un Alain Robbe-Grillet egocentric, dar tonic, hitru si susprinzator de borgesian, dind citeva fraze de o stranie frumusete, cum e aceasta referitoare la Kafka: „Solitudinea este in definitive imaginarul liber pe care ceilalti, in viata curenta, il distrug“. (Marius Chivu)

Tin minte tulburarea resimtita atunci cand, gasind in biblioteca prietenilor mei de la Paris cartea lui Pascal Quignard Le sexe et l’effroi, am inceput sa citesc din ea: Quignard (pe care-l stiam doar ca foarte rafinat prozator, autorul acelei minuni de roman care este Toate diminetile lumii (aparut in „Cartea de pe noptiera“), se dezvaluie aici drept un foarte erudit commentator al Erosului roman… Sexul si spaima, asadar, publicat tot de Humanitas, un lung (232 p.) eseu despre lumea aceea, dar si despre lumea aceasta, caci iata ce spune P.Q. in „Avertismentul“ volumului: „Cand marginile civilizatiilor se ating si se incaleca, se nasc cutremure. Un astfel de seism a avut loc in Occident cand marginea civilizatiei grecesti a atins marginea civilizatiei romane si sistemul riturilor sale.“ (Alex. Leo serban)

Cursurile de literatura rusa ale lui Vladimir Nabokov (trad. Cristina Radulescu), aparute recent la Editura Thalia, minunate recitiri profesioniste ale marilor rusi (Gogol, Turgheniev, Dostoievski, Tolstoi, Cehov si Gorki), cu o pledoarie pentru „cititorul admirabil“ care ar putea fi motto-ul permanent al Dilematecii: „Cititorul admirabil… a salvat totdeauna artistul de la a fi distrus de imparati, dictatori, preoti, puritani, filistini, moralisti politici, politisti si pedanti… El nu apartine nici unei natiuni sau clase. Nici un director de constiinta si nici un cerc de lectura nu-I poate conduce sufletul… Pe cititorul admirabil nu il intereseaza ideile generale: el este interesat numai de viziunea individuala. Lui ii place romanul… pentru ca asimileaza si intelege fiecare detaliu din text, se bucura asa cum a vrut autorul sa se bucure, patrunde ca o raza de lumina inauntrul cartii si, peste tot, este cutremurat de imaginile magice ale plasmuitorului de fantezii, ale prestidigitatorului, ale artistului. Dintre toate personajele pe care le creeaza un mare artist, cititorii lui sint cele mai bune“.

Top recomandari carti scrise de acelasi autor:

VLADIMIR NABOKOV Masenka

VLADIMIR NABOKOV Vorbeste, memorie

VLADIMIR NABOKOV Foc palid

VLADIMIR NABOKOV Lolita

VLADIMIR NABOKOV Ada sau ardoarea

VLADIMIR NABOKOV Priveste-i pe arlechini!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont