Colosseumul era un amfiteatru gigantic, al carui initiator a fost imparatul Nero (amfiteatrul era centrul distractiei din Roma antica si existau peste 350 de cladiri din acest gen in intreg cuprinsul Imperiului Roman). Nero l-a gandit in cadrul unui proiect mai complex, dar ideea sa nu a fost materializata niciodata in ansamblul ei.

Dupa moartea lui Nero si cativa ani de stapanire nesemnificative si de anarhie, Vespasian ajunge in anul 69 D.C., imparatul Romei. El a ordonat continuarea proiectului, pe care il finaliza – dupa 7 ani de lucru – fiul sau, Titus in anul 80 D.

C. (Vespasian a fondat o noua dinastie, numita Dinastia Flaviana, de unde denumirea Colosseumului de Amfiteatrul Flavian).

Intrecerile prijeluite de inaugurare a Colosseumului au durat 100 de zile si nopti, in tipul carora mii de animale si de gladiatori au fost angajati in lupte. Termenul de Closseum provine de la statuia colosala – de 36 de metrii – care il reprezinta pe Nero in chip de zeu al soarelui, adinioara amplasata langa amfiteatru, demolata ulterior. Nu numai statuia, dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa.

Colosseumul este cea mai vestita si mai mare arena construita vreodata de catre romani.

  • In forma de elipsa, cu axa mare de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55 m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori.
  • Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime.
Sa cladesti asa ceva, era chiar pentru neintrecutii constructori romani o adevarata provocare. A necesitat – printre nenumarate alte materiale de constructie – zeci de mii de tone de marmura si aproate 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre partile componente ale Colosseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare.
Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in numai 7 ani.
Daca pentru muncile brute este de presupus sa fi folositi sclavii, precizia finisajelor si varietatea materialelor folosite indica fara nici un dubiu ca au fost executate de catre meseriasii specializati.

 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont