Diabetul este o “boala care se caracterizeaza prin marirea cantitatii de zahar in sange si in urina”, zice dictionarul si simpla analiza semantica a definitiei nu lasa deloc impresia unei boli inspaimantatoare, in comparatie cu marile flageluri ale contemporaneității. Numai ca il insoteste pe pacient, ca o umbra, toata viata… Chiar daca vindecarea nu este, deocamdata, posibila, medicina moderna a gasit solutii care sa le faca bolnavilor viata mai usoara.

Statisticile privind incidenta diabetului prezinta cifre deloc neglijabile: in prezent, numarul estimat de diabetici in lume este de 194 milioane, iar in Romania se pare ca numarul lor se ridica la 425.177. Ingrijorator este faptul ca, 70% din pacientii cu diagnostic confirmat nu prezinta niveluri controlate ale glicemiei, fiind astfel sensibil mai expusi riscului la complicatii pe termen lung. Cele mai frecvente forme de diabet sunt cel zaharat insulino-dependent (de tip 1) si cel zaharat non-insulino-dependent (de tip 2).

Principala deosebire dintre cele doua tipuri de diabet consta in faptul ca, in cazul celui insulino-dependent, pancreasul este incapabil sa secrete insulina sau aceasta nu are calitatea corespunzatoare, in timp ce in cel non-insulino-dependent exista o secretie de insulina, dar aceasta fie nu e suficienta, fie exista un factor care contracareaza actiunea insulinei. Click aici pentru a afla caracteristicile si simptomele celor doua tipuri de diabet.

Cum se trateaza diabetul?
In ceea ce priveste tratamentul, substitutia cu insulina este specifica diabetului zaharat de tip 1, in timp ce pentru diabetul zaharat de tip 2 exista o medicatie orala variata, iar dieta si exercitiul fizic sunt comune.

Diabetul zaharat insulino-dependent, insa, “nu beneficiaza de tratamente paleative [n.r. cu efect temporar, care nu inlatura cauza] sau neconventionale. Tratamentul este obligatoriu format din regim alimentar, miscare si substitutie – insulina.” Dr. Andrei Rusu, medic medicina generala in cadrul Centrului Medical Medsana.

Asadar, orice ar face, bolnavii de diabet tip 1 raman cu grija insulinei pentru ca “nu exista la ora actuala alte metode terapeutice care sa inlocuiasca functia endocrina a celulelor b pancreatice decat substitutia externa cu insulina. Clonarea de celule umane este in faza de experiment.” Dr. Rodica Niculae, medic primar medicina generala in cadrul Centrului Medical Medsana.

Si atunci, mai ramane doar o speranta: alternativele la insulina.

O companie farmaceutica din SUA, numita Mannkind Corp, a lansat insulina inhalabila pentru pacientii care sufera de diabet.

Aceasta forma de administrare a insulinei promite sa fie mai eficienta decat cea injectabila, in opinia producatorilor noului medicament.

Denumit Afrezza, medicamentul vine sub forma unui dispozitiv de inhalare cilindric, prin care bolnavul inspira insulina pentru a-si tine sub control concentratiile glicemiei in sange.

Diabetul zaharat poate fi tinut sub control prin supravegherea atenta a dietei, masei corporale, exercitiilor fizice si folosirea suplimentelor nutritive. In acest sens va propunem asocierea mai multor remedii naturale: Extract de castravete amar, Gymnema sylvestre, Acid alpha lipoic. Un alt tratament include: Diabil. Acesta contine extract de castravete amar (Momordica charantia).

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont