Multe dintre persoanele plinute invoca adesea aceasta „scuza” atunci cand se plang de silueta lor. Intr-adevar, nu este prea usor astazi sa scapi de stres. Si, daca pe unele persoane le face sa slabeasca, pe altele – destul de numeroase – le determina sa se ingrase. Iata o „radiografie” a stresului si un studiu despre metodele prin care se poate lupta impotriva consecintelor nefaste asupra siluetei.
Stramosii nostri resimteau unele simptome analoge, dar stresul a fost botezat astfel abia in anii ’50. Un stres „fericit” sau unul „negativ”(dar usor) sunt salutare. Primul, pentru ca ne poate ajuta sa „mutam muntii din loc”, al doilea, pentru ca serveste drept motor al actiunilor.
Din pacate, stresul „rau” – adevarata maladie a secolului – chiar face rau. Este cauzat de multiplele solicitari la care este supus organismul: zgomotul, poluarea, conflictele relationale… Atata vreme cat corpul este capabil sa reziste la aceste agresiuni, cat isi pastreaza capacitatea de a se adapta, totul merge bine.
Dar cand survine un „preaplin” de stres, imposibil de controlat (surmenaj cronic, emotii intense si frustrari in serie), organismul incepe sa se „ambaleze”. Atunci se deschide larg poarta catre problemele de sanatate.
ORGANISMUL INREGISTREAZA TOATE TENSIUNILE NERVOASE
Cum se ajunge la asa ceva? Tensiunea nervoasa este, la inceput, rezultatul unui conflict interior care nu a fost rezolvat. Ea releva anumite „ciocniri” intre elanul care impinge la actiune si o forta contrara, paralizanta. Nu are importanta daca procesul este fizic sau mental, pentru ca reactiile nervoase sunt aproape identice. De fiecare data cand semnalele de stres sunt comunicate catre creier, sistemul nervos pregateste corpul pentru a reactiona, fie pentru lupta, fie pentru fuga.
Stresul este daunator in doua feluri. Poate fi violent si subit: soc afectiv, pierderea serviciului, a sprijinului financiar… Dar se poate manifesta si ca „mini-stres” repetat: zgomote, climat tensionat la serviciu sau acasa. Tensunea nervoasa care decurge din aceste situatii poate declansa adevarate tulburari fizice si nervoase, printre care se numara si cresterea in greutate.
Doi hormoni, adrenalina si noradrenalina – programata pentru a furniza o adaptare fizica imediata, ca raspuns la agresiune – sunt descarcati in sange. In felul acesta, muschii se contracta, tensiunea arteriala creste si corpul este pregatit sa atace sau sa bata in retragere.
Atunci vine contra-ordinul, lansat de educatia noastra care ne indeamna sa fim civilizati si de ratiune, care ne da recomandari de genul „Opreste-te! Aceasta decizie nu este buna, e dictata de prea multa emotivitate si agresivitate, este riscanta si egoista.” Iar rezultatul este cunoscut: energia acumulata nu gaseste nicio supapa si tensiunea nervoasa se instaleaza.