E timpul sa devii constient de riscurile unei expuneri exagerate la soare. De la arsuri, pana la diverse afectiuni ale pielii, toate iti pot crea neplaceri foarte mari daca nu folosesti creme de protectie.

Pana in prima parte a secolului XX pielii bronzate nu i s-au atribuit meritele cu care este asociata astazi. Diferenta de expunere solara era datorata unei diferente de origine sociala: cei arsi de soare faceau parte dintre cei care trebuiau sa-si castige existenta prin munca fizica, spre deosebire de cei cu pielea alba, insemn al celor „bine situati”. Conotatia coloratiei induse de soare era asadar negativa si probabil ca putini si-ar fi imaginat ca va veni o vreme in care oamenii vor fi in stare sa plateasca pentru a se bronza. Modificarea a venit o data cu ridicarea barierelor legate de nuditate publica, iar intr-un interval de timp destul de scurt s-a trecut de la o tinuta de plaja la fel de complexa cu cea de seara la costume de plaja cu mare economie de material sau la nici un fel de costum.

Bronz fara soare
Dupa ce s-au evidentiat consecintele nefaste ale expunerii in exces la radiatiile ultraviolete (naturale sau artificiale, „solarul” fiind la fel de nociv), s-au cautat solutii pentru cei care tin sa capete culoarea pielii bronzate fara riscurile solare.

Produse autobronzante
Autobronzantele de astazi contin DHA (dihidroxiacetona). Aceasta substanta patrunde in straturile superficiale ale pielii (stratum corneum), unde reactioneaza cu molecule structurale si modifica astfel coloritul. Avantaje: dispar riscurile de imbatrinire prematura si de cancer cutanat asociate ultravioletelor; actiunea este rapida, culoarea incepand sa se instaleze in circa o ora de la aplicarea produsului. Coloratia obtinuta prin aceste metode nu persista mai mult de 5-6 zile (variabil in functie de produs). Aceasta persistenta limitata poate fi privita ca un dezavantaj (se impune reaplicarea la cateva zile), sau ca un avantaj (un rezultat care nu convine nu va persista luni de zile).

Cum se aplica?
Cu unele precautii, culoarea obtinuta va fi imposibil de distins de bronzul natural. Palmele trebuie insa protejate in timpul aplicarii, cel mai bine prin manusi de cauciuc. Cele mai bune rezultate se obtin daca in prealabil se practica o exfoliere a pielii, cu insistenta pe anumite zone (genunchi, coate) – fie mecanic, cu un burete de masaj, fie cu ajutorul unor creme exfoliante. Exfolierea trebuie practicata citeva zile succesive inainte de „autobronzare”.

Despre UVB Si UVA
Intervalul in care stiinta a ajuns la concluzia ca expunerea la soare are consecinte nefaste asupra pielii a fost de 25-30 de ani, pentru ca un cancer de piele indus de expunerea solara excesiva are aceasta latenta. Nu e clar in ce interval oamenii vor intelege consecintele excesului de soare si vor aplica recomandarile actuale in privinta expunerii.

Initial au fost acuzate radiatiile ultraviolete B, cele care au gradul de energie cel mai ridicat dintre ultravioletele care ajung la suprafata Pamantului. Drept urmare, primele generatii de produse de fotoprotectie asigurau blocarea exclusiv a UVB. Totusi, studiile au demonstrat ulterior ca toate radiatiile ultraviolete au efecte nedorite: daca radiatiile UVB sunt implicate preponderent in imbatranirea cutanata, ultravioletele A sunt incriminate in aparitia cancerelor de piele, desi aceasta separatie a efectelor este, mai degraba, teoretica.

Factorii de protectie
Spre o si mai mare confuzie, protectia fata de UVB si UVA nu se poate masura prin aceleasi metode, datorita proprietatilor diferite ale celor doua tipuri de radiatii. Nu numai ca metodele difera, dar in privinta protectiei la UVA lucrurile sunt si mai neclare, neexistand o metoda universal acceptata pentru determinarea indicelui de protectie. Piata are si astazi numeroase produse care afiseaza doua cifre, dintre care una se refera la UVB (acest indice se numeste SPF, solar protection factor) si una se refera la UVA (indicele corespunzator este IP-UVA si ar trebui insotit de precizarea metodei prin care a fost masurat). Chiar si printre persoanele cu instructie medicala este raspandita impresia ca daca pe un produs apare scris mare 20, 30 sau 60, de exemplu, acel produs blocheaza 20%, 30%, respectiv 60% din radiatia care ajunge pe piele. Nimic mai fals: indicii respectivi nu sunt procentuali, un produs cu factor de protectie 60 asigurand o protectie de circa 97%.

Protectie multipla
Alaturi de corecta intelegere a acestor indici, sunt importante in alegerea produsului potrivit si alte criterii. Primul ar fi banda larga de actiune (adica actiune eficienta si pe UVA si pe UVB). Rezistenta la apa este, de asemenea, importanta, clasificarea water-proof indicand cea mai buna rezistenta, dar fiind rar utilizata datorita texturii foarte grase a acestor produse; clasificarea water-resistant este cel mai bun compromis intre calitatile cosmetice si eficacitate. Moleculele folosite trebuie sa fie fotostabile: daca nu sunt, protectia nu este durabila. Unele produse includ in formula ingrediente ce aduc si alte avantaje: actiune anti-radicalara, uniformitatea protectiei, rezistenta la nisip.

Reguli generale
Cu toate ca performanta fotoprotectoarelor a crescut foarte mult, unele restrictii sunt esentiale: evitarea expunerii intre orele 11 si 16, chiar si daca vremea este noroasa, interzicerea oricarei expuneri pentru copiii sub 6 luni (dupa altii, chiar pana la 3 ani). Fiecare individ are asa-numitul capital solar propriu, si pe masura ce se va expune la soare acesta se va micsora si, in final, epuiza: cu cat acest lucru se va intampla mai devreme, cu atat consecintele vor fi mai rapide si mai grave. Ceea ce se petrece in primii ani de viata este, de aceea, hotarator.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont